خلاصة:
پروبیوتیکها، پریبیوتیکها و سینبیوتیکها به عنوان غذاهای فراسودمند طبقهبندی میشوند که نقش مهمی را در ارتقاء سلامتی و پیشگیری از بیماریها دارند. غذاهای فراسودمند یا عملگرا غذاهایی هستند که علاوه بر خواص تغذیهای متعارف دارای ویژگی سلامت بخش برای مصرف کننده هستند و فراتر از ارزش تغذیهای دارای ارزش دارویی بوده و در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن تاثیر گذار هستند. میزان تقاضا برای محصولات غذایی عملگرا به دلیل افزایش آگاهی مردم از فواید این محصولات به سرعت در حال افزایش است. غذاهای فراسودمند مجموعه متنوعی از مکملهای غذایی، غذاهای اختصاصی برای کودکان، غذاهای غنی شده با ویتامینها و مواد معدنی، فراوردههای پروبیوتیک، مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، فیبر، پروتئین و سویا را شامل میشود. واژه پروبیوتیک از واژه یونانی به معنی برای زندگی میباشد طبق تعریف سازمان غذا و دارو و سازمان جهانی بهداشت، پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که اگر به تعداد کافی و به صورت زنده مورد استفاده قرار بگیرند اثرات سلامت بخش در میزبان از خود بروز میدهند. تاثیرات مثبت پروبیوتیکها بر سلامتی تنها زمانی مشاهده میشود که غذا حاوی حداقل میزان مورد نیاز از میکروارگانیسمهای زنده در هنگام مصرف شدن باشد. مطالعاتی که در چند دهه ی اخیر صورت گرفته نشان میدهد استفاده از پروبیوتیکها در حفظ سلامت و قدرت بدن، مبارزه با مشکلات روده ای و سایر بیماریها تاثیر گذار است. پری بیوتیکها نوع بسیار خاصی از مواد غذایی غیر قابل هضم در بدن بوده که دارای خواص سلامتی بخش برای انسان میباشند. تنها پروبیوتیکها قادر به هضم پری بیوتیکها بوده و کاملا مشخص است که ارتباط معنی داری بین عملکرد آنها وجود دارد. با توجه به نحوه ی فعالیت پروبیوتیکها در بدن و نیز تاثیر پری بیوتیکها در تغذیه ی این میکروارگانیسمها اصطلاح سین بیوتیک مطرح میگردد. سین بیوتیک متشکل از پرو و پری بیوتیک بوده که خصوصیات هر دو را در برمی گیرد. این مقاله به طور اجمالی ویژگیهای غذاهای فراسودمند و نقش آنها را در سلامتی میزبان بررسی میکند.