Abstract:
سابقه و هدف: سندرم تخمدان پلی کیستیک به خصوص در زنان چاق، با عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی همراه است. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر دو نوع رژیم غذایی محدود از انرژی بر کاهش وزن و اصلاح عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی بود.
مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی 12 هفته ای با استفاده از رژیم غذایی کاهش وزن در 60 نفر از زنان چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد. افراد به صورت تصادفی در گروه رژیم «تغییر یافته»: 30% پروتئین و 40% کربوهیدرات با بار گلیسمی پایین و گروه رژیم متداول با ترکیب 15% پروتئین و 55% کربوهیدرات قرار گرفتند. در ابتدا و پس از 12 هفته مداخله تغذیه ای، اندازه های تن سنجی و نمونه خون ناشتا برای اندازه گیری فراسنجهای چربی و عوامل پیش التهابی اخذ شد. دریافتهای غذایی با یادآمد غذایی 24 ساعت برای 3 روز بررسی شد.
یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه 9/5±9/28 سال بود. درصد وزن کاهش یافته در مقایسه با وزن اولیه در دو گروه مشابه بود و تفاوت آماری معنی داری نداشت. میزان کاهش توده چربی در گروه «تغییر یافته» بیشتر بود ولی از نظر آماری معنی دار نبود. در بین فراسنجهای چربی خون، LDL-کلسترول بصورت معنی داری در هر دو گروه کاهش یافته بود. افزایش ادیپونکتین، کاهش IL-6 و TNF-α در دو گروه معنی دار بود. میزان CRPدر گروه «تغییر یافته» کاهش معنی دار داشت.
نتیجه گیری: کاهش وزن بصورت مستقل از نوع رژیم غذایی در کاهش LDL-کلسترول و تغییر فاکتورهای پیش التهابی موثر بود. کاهش عوامل خطر بیماریهای قلبی افراد چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک از طریق کاهش وزن امکان پذیر است.
Background and Aim: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is usually accompanied by cardiovascular disease risk factors in women especially obese subjects. The aim of this study was to investigate and compare the effects of two hypocaloric diets on weight loss and improvements of cardiovascular disease risk factors.
Materials and methods: For this randomized clinical trial، weight reduction was attempted among sixty overweight and obese PCOS women who did not use any medication. They were randomly assigned into two groups; "conventional group" receiving 15% protein and 55% carbohydrate and "modified group" receiving 30% protein and 40% reduced glycemic load carbohydrates. They consumed hypocaloric diet for 12 weeks. In weeks 0 and 12، anthropometric data، 24-hour dietary recall for 3 days and fasting blood sample for measuring lipid profile، adiponectin and pro-inflammatory factors were obtained.
Results: Subjects were aged 28.9±5.9 years old. There was no significant difference in percentages of weight loss between two groups. Reduction of total body fat in "modified group" was slightly higher، however، the difference did not reach a statistically significant level. Levels of LDL-C، TNF-α and IL-6 reduced and adiponectin increased significantly. CRP was significantly reduced in modified group.
Conclusion: Weight loss was associated with reduction in LDL-C level and improvement of cardiovascular disease risk factors. However، its effect is independent of the diet composition.