Abstract:
جامعة مجازی، اجتماع مجازی، شبکة اجتماعی۱ و گروههای مجازی، اصطلاحاتی هستند که با توسعة فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی ربط وثیق دارند. اگرچه شبکههای اجتماعی از زمان وجود اجتماعات انسانی و ارتباطات افراد و گروههای اجتماعی وجود داشتهاند، اما با ایجاد و توسعة فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی این شبکهها نیز از نظر تعداد و نوع گروهها و اعضا، شیوههای ارتباطی و فاصلة مکانی بین اعضا گسترش یافتهاند. سهولت ارتباطات برخط (آنلاین) از طریق رایانهها و تبلتها، و در چند سال گذشته از طریق تلفن همراه، به ایجاد شبکههایاجتماعی مجازی فراوانی در سرتاسر جهان منجر شده است. دارندگان یک دستگاه تلفن همراه میتوانند با استفاده از یک نرمافزار کاربردی (اپلیکیشن) و اتصال به اینترنت، در گروههای گوناگون عضو شده و اطلاعاتی مانند متن، صوت، عکس و فیلم را دریافت یا ارسال کنند. به این ترتیب آنها قادر خواهند بود برخی فعالیتهای فضای واقعی را شبیهسازی و این شبیهسازی را در فضای واقعی تاثیرگذار کنند. توسعة روزافزون تواناییهای نرمافزارهای کاربردی، علاوه بر اینکه میتواند امتیازات و مواهبی را به همراه داشته باشد، ممکن است به برخی ناهنجاریهای اجتماعی منجر شود. در این مقاله ضمن بحثی مختصر دربارة شبکههای اجتماعی تلفن همراه، برخی از تواناییهای نرمافزار کاربردی «تلگرام» بیان میشود. در پایان به بعضی از دیدگاههای مثبت و منفی نسبت به این نرمافزار اشاره میشود
Machine summary:
"شبکة "فیسبوک» که چندسالی است مهمان جامعة جهانی و از جمله ایران و خانههای بسیاری از ما شده است، تا قبل از گسترش شبکههای اجتماعی تلفن همراه، امکانات فوقالعادهای را به صورت رایگان برای همة کسانی که اطلاعات اندکی از رایانه داشتند، فراهم کرد.
با ورود فناوریهای و نسلهای جدیدتر گوشی همراه، این ابزار نیز به عنوان محملی برای ایجاد جامعه مجازی مورد توجه قرار گرفت.
» هنوز چند روز از نشر این مقاله دربارة شبکههای اجتماعی مجازی و اپلیکیشنهای تلفن همراه نگذشته بود که اپلیکیشن پرقدرت تلگرام شروع به نضج کرد و به یکباره همة افراد و گروههای خانوادگی، دوستی، فرهنگی و مذهبی این نرمافزار را به عنوان ابزاری برای ایجاد گروههای مجازی انتخاب کردند و به قول خودشان از وایبر، واتساپ، لاین و غیره که دچار مشکلاتی هم شده بودند، به نرمافزار کاربردی تلگرام اثاثکشی یا کوچ کردند.
در آخرین خدماتی که نرمافزار تلگرام در اختیار گذاشته و به شدت مورد استقبال واقع شده، امکان ایجاد کانال توسط یک یا چند نفر است که در این کانالها تنها مدیر یا مدیران میتوانند مطلب بگذارند و بقیة اعضا فقط خواننده خواهند بود.
سومین وجه منفی آن که شامل همة شبکههای مجازی میشود، تعدد این شبکهها و کانالهاست که عضویت در همة آنها میتواند وقت بسیاری از کاربران بگیرد و به علاوه به انزوای اجتماعی آنان منجر شود.
تعدد شبکهها و انزوای اجتماعی نیز مسئلة همة شبکههای اجتماعی و حتی بازیهای رایانهای است که باید برای آن تدابیر دیگری اندیشید و به صرف فیلتر کردن تلگرام این مشکل حل نخواهد شد."