Abstract:
با توجه به پیشینه کشت زیتون در ایران، فعالیت های زیادی جهت افزایش تولید زیتون آغاز شده است. با شروع برنامه توسعه کشت زیتون، تحقیقات آن نیز به طور گسترده در ایستگاه های طارم، رودبار، گرگان، سرپل زهاب، کازرون و صفی آباد دزفول آغاز شده و تا کنون نتایج مفیدی برای پیشبرد برنامه های توسعه کشت زیتون از تحقیقات ایستگاه های مذکور به دست آمده است. لذا جهت دستیابی هرچه سریع تر به اهدافی همچون ترفیع رشد و توسعه تولید محصول زیتون کشور که، از ارزش غذایی بالایی جهت سلامت افراد جامعه برخوردار می باشد، بررسی رابطه میان مقدار تولید محصول زیتون شهرستان طارم و عوامل تولید بکار گرفته شده در فرایند تولید این محصول را لازم می بینیم. مطالعه حاضر با هدف پی بردن به رابطه مقدار تولید محصول با متغیرهای مورد مطالعه و شناسایی سهم هر یک از متغیرها در مقدار تولید، بر روی تعداد 181 نمونه، صورت گرفته است. آمار و اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش به صورت داده های مقطعی سال زراعی 1390 با روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای بوسیله تکمیل پرسشنامه و مصاحبه زیتون کاران شهرستان طارم جمع آوری گردید. پس از کسب اطلاعات مورد نیاز، با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی اقدام به تخمین تابع تولید زیتون با دومدل کاب - داگلاس و ترانسندنتال گردید که با توجه به معیارهای برتری مدل ها، تابع کاب - داگلاس انتخاب گردید. سپس با استفاده از تابع تولید برآورد شده کشش های تولید نهاده های تولید زیتون شهرستان طارم محاسبه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، کشش تولید نهاده درختان بارور و آب مصرفی بیش از یک، کشش تولید نهاده نیروی کار بین صفر و یک می باشد، کشش تولید نهاده ماشین آلات منفی و کمتر از صفر می باشد. و رابطه معناداری میان مقدار تولید محصول زیتون شهرستان طارم و نهاده های بکار گرفته شده در فرایند تولید این محصول وجود دارد.
Machine summary:
از جملـه مطالعـاتی که دراین زمینه صورت گرفته است ، میتوان به این موارد اشاره کرد: راج ٢ (٢٠٠٩) رشد بهره وری، پیشرفت تکنولوژی و تغییرات کارایی در بخش تولیـد نابسـامان هند را در سطح ١٥ استان طی دوره های١٩٧٨-١٩٧٩و ١٠٠١-٢٠٠٠ بـا اسـتفاده از تحلیـل پوششی داده ها و شاخص مالمکوئیست بهره وری عوامل تولید و تاثیر اصـلاحات اقتصـادی در بهره وری و کارایی را مورد بررسی قرار داد.
یوک _شینگ ١١ (١٩٩٨)رشد بهره وری، پیشرفت تکنولوژی و تغییرات کـارایی در کشـاورزی چـین را با استفاده از شاخص مالمکوئیست مورد بررسی قرار داد که نتایج نشـان مـیدهـد بهـره وری کـل عوامل تولید بخش کشاورزی در طـی دوره ی ١٩٩٥-١٩٩١ ،٧/٨% بـوده ونتـایج پیشـرفت سـریع تکنولوژی را همراه با کاهش قابل توجهی در کارایی فنی نشان می دهد(١٩٩٨,Yuk-shing).
٣- روش تحقیق ١-٣- روش تحقیق و ابزار جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها اطلاعات لازم در این طرح از طریق مراجعه حضوری به منطقه و تکمیل پرسشنامه و مصـاحبه چهره به چهره با زیتون کاران شهرستان طارم که سطح زیر کشت آنان بیش از ١هکتار می باشـد با روش نمونه گیری خوشه ای کاملا تصادفی دو مرحله ای جمع آوری گردید و بـه دنبـال آن بـا استفاه از داده های حاصل از پرسشنامه تـابع تولیـد مناسـب اسـتخراج شـد و روش تحقیـق بـا تشکیل رگرسیون چند متغییره از عوامل موثر بر تولید زیتـون در قالـب دو تـابع تولیـد کـاب - داگلاس وترانسندنتال و با استفاده از روش اقتصاد سنجی حداقل مربعات معمولی(ols)٢٢ تـابع مذبور تخمین زده شد که در پی آن رابطه عوامل تولید بامقدار تولیـد محصـول زیتـون منطقـه مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت .