Abstract:
به منظور بررسی تاثیر تغذیه روی بر تحمل نسبی نهالهای زیتون به شوری، این
آزمایش گلدانی طی پاییز 1392، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی
با سه تکرار انجام شد. نهالهای یک ساله دو رقم زیتون
( Frontoio and Conservolea) (Olea europea L)
داخل گلدانهای پلاستیکی 10 لیتری محتوی
ماسه و پرلیت با نسبت 1:1 کشت شده و با محلولهای غذایی حاوی سطوح مختلف
کلرید سدیم (صفرء 40 80 و 120 میلی مولار) و روی (صفر، 1 و5 میکرومولار
از منبع سولفات روی) تیمار شدند. نتایج نشان داد شوری سبب کاهش وزن خشکک
برگث، ریشه، ارتفاع نهال، تعداد برگک» نسبت K/Na ریشه و برگک و کسر مولی
کلسیم در ریشه و برگک هر دو رقم گردید. با افزایش روی تا سطح 5 میکرومولار، تمامی ویژگیهای رشدی در هر دو رقم افزایش معنیداری نشان داد؛ همین روند
در خصوص پتاسیم برگک و نسبت K/Na ریشه و برگک مشاهده شد. بر اساس نتایج
تحقیق حاضرء مصرف روی توانسته علاوه بر افزایش شاخصهای رشد سبب
افزایش جذب پتاسیم» نسبت K/Na و کسر مولی کلسیم شود و همین امر باعث
بهبود شرایط تغذیهای و در نتیجه افزایش ماده خشکک برگک و ریشه شده است.
براساس نتایج پژوهش حاضر کسر مولی کلسیم شاخص بهتری در مقایسه با K/Na
برای تعیین تحمل به شوری زیتون است.
Machine summary:
"Rafique et al، ٢٠٠۴ Rashid and Ryan و White and Zasoski).
نتایج صالح و مفتون (٢٠٠٨) نشان داد که شوری وزن خشک شاخه ، سطح برگ و غلظت کلروفیل را کاهش داد در حالیکه استفاده از روی به طور معنیداری این پارامترهای رشد را افزایش داد ( Saleh and Maftoun).
همچنین بر همکنش روی ×شوری تنها در خصوص ارتفاع نهال معنیدارگردید (در سطح ٥%آزمون دانکن ) نتایج مقایسه میانگین ها (شکل ٣الف ) نشان داده شده است با افزایش شوری متناسب با غلظت کلرید سدیم ارتفاع نهال زیتون کاهش یافته است اگرچه شدت تاثیر سطوح شوری بر ارتفاع نهال دو رقم مورد مطالعه متفاوت بوده است .
a a bc bc b ٠٫۵ (رجوع شود به تصویر صفحه) شوری١٢٠ شوری٨٠ شوری۴٠ شوری٠ کلرید سدیم (میلی مولار) الف (رجوع شود به تصویر صفحه) ب شکل ١٢: برهمکنش رقم × شوری بر کسر مولی کلسیم برگ (الف ) و ریشه (ب ) جدول ٢: ضرایب همبستگی صفات مورد بررسی (رجوع شود به تصویر صفحه) ٤-بحث براساس نتایج پژوهش حاضر،باافزایش سطح شوری ،وزن خشک برگ وریشه کاهش معنی داری یافت .
از آنجا که ریشه محل جذب عناصر و آب میباشد، لذا کاهش بیشتر وزن ریشه در رقم کنسروالیامیتواند در کاهش رشد این رقم موثر باشد، اما بررسی تعداد برگ و ارتفاع کنسروالیا نشان داد با افزایش سطح کلرید سدیم ، کاهش این ویژگیها نسبت به فرانتویو کمتر بود که احتمالا نشان دهندهی آن است در رقم فرانتویو، اندام هوایی به ویژه برگها و نیز ارتفاع گیاه، به نفع ریشه ها کاهش یافته تا گیاه بتواند به جذب خود ادامه داده و شرایط تنش شوری را بهتر تحمل کند.
Effect of soil salinity level and zinc application on growth, yield and nutrient composition of rice."