Abstract:
ترکیب اسیدهای چرب کلزا تحت تاثیر عناصر غذایی قرار میگیرد و ازآنجا که کیفیت روغنهای خوراکی به
مقدار اسیدهای چرب غیراشباع، به ویژه اسیدهای لینولئیک و لینولنیک بستگی دارد و این اسیدها جزو اسیدهای چرب ضروری برای بدن انسان هستند که باید از طریق رژیم غذایی تامین شوند، تغذیه صحیح عناصر غذایی در طول مراحل کاشت و داشت گیاهان، نه تنها نقش اساسی در افزایش عملکرد دارد بلکه بر کمیت و کیفیت مواد موثره آن نیز موثر است اسید هومیک میتواند بطور مستقیم اثرات مثبتی بر رشد گیاه بگذارد. افزایش درصد روغن در گیاه کلزا با استفاده از هیومیک به دلیل بهبود جذب عناصر غذایی و همچنین اثرات مثبت بر فتوسنتز برگ رخ می دهد. از طرفی کاربرد گوگرد، عملکرد دانه و مقدار روغن و پروتئین دانه را افزایش می دهد و همة ارقام و گونه های براسیکا برای دستیابی به عملکرد مطلوب دانه واکنش مشابهی به گوگرد نشان می دهند.
Machine summary:
دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد چکیده تركيب اسيدهاي چرب كلزا تحت تأثير عناصر غذايي قـرار ميگيرد و ازآنجا كه كيفيت روغنهاي خوراكي به مقدار اسيدهاي چرب غيراشباع، به ويژه اسيدهاي لينولئيك و لينولنيك بستگي دارد و اين اسيدها جزو اسيدهاي چرب ضروري براي بدن انسان هستند كه بايد از طريق رژيم غذايي تأمين شوند، تغذیه صحیح عناصر غذایی در طول مراحل کاشت و داشت گیاهان، نه تنها نقش اساسی در افزایش عملکرد دارد بلکه بر کمیت و کیفیت مواد مؤثره آن نیز مؤثر است اسید هومیک میتواند بطور مستقیم اثرات مثبتی بر رشد گیاه بگذارد.
افزایش درصد روغن در گیاه کلزا با استفاده از هیومیک به دلیل بهبود جذب عناصر غذایی و همچنین اثرات مثبت بر فتوسنتز برگ رخ می دهد.
اسید هیومیک از طریق اثرات هورمونی و با تأثیر بر متابولیسم سلولهای گیاهی و همچنین با قدرت کلات کنندگی و افزایش جذب عناصر غذایی سبب افزایش رشد گیاه، ارتفاع گیاه و شاخص سطح برگ میشود (نادری و همکاران 7 ، 2002).
پژوهشگران متعددی نیز اظهار دارند که مواد با پایه هیومیک اسید در حدود 70-65 درصد از مواد ارگانیکی موجود در خاک را تشکیل میدهند و این مواد میتوانند در افزایش رشد گیاهان سودمند باشند (پین و Malcolm and Vaghuan Valdrighi et al Cordeiro et al Hong et al Gulser et al Canellas and Olivares Nardi et al Sharif et al همکاران 1 ، 2011).
از طرفی نیز افزایش درصد روغن در گیاه کلزا با استفاده از هیومیک به دلیل بهبود جذب عناصر غذایی و همچنین اثرات مثبت بر فتوسنتز برگ رخ می دهد.