Abstract:
این تحقیق با هدف بررسی فعالیت تعاونی های تولید شهرستان خرامه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و مشارکت اعضا در فعالیت های تعاونی به روش پیمایشی انجام گرفت. داده های موردنیاز از طریق پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. روایی صوری ابزار سنجش توسط جمعی از استادان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز تایید شد. همچنین از آزمون آلفای کرونباخ به منظور بررسی پایایی پرسش نامه استفاده گردید که مقادیر آن بین 77/0 تا 84/0 به دست آمد. جامعه آماری تحقیق را گندم کاران عضو تعاونی های تولید شهرستان خرامه تشکیل دادند. در این راستا، تعداد 110 نفر با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. آزمون فرضیات تحقیق با استفاده از نرم افزار 16SPSS انجام گرفت. شناسایی مشکلات تعاونی و موانع مشارکت اعضا نیز با استفاده از سوالات باز صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد اعضا در مجموع، فعالیت های تعاونی را ضعیف ارزیابی کردند در حالی که تفاوت معنی داری بین میانگین فعالیت های تعاونی با توجه به سطوح مشارکت اعضا وجود داشت. اما وضعیت اقتصادی و عملکرد زیست محیطی اعضا نسبت به زمان قبل از عضویت در تعاونی بهبود یافته بود. همچنین مشکلات اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی، آموزشی و مدیریتی چهار دسته از موانع مشارکت اعضا در تعاونی های تولید بودند.
This study was conducted to investigate the production cooperatives activities in terms of economic، social and environmental dimensions and their member's participation in cooperative activities. This study used a survey research method to conduct the research. Data were collectedby a questionnaire. Face validity of the instrument confirmed by a group of faculty members of agricultural extension and education at Shiraz University. Also، Chronbach Alpha (077-0.84) was gained for the reliability. The research sample consisted of 110 wheat farmers by using simple random sampling. Research hypothesis tested through SPSS software v.16. Also، cooperative problems and participation obstacles of the members identified through an open-ended questionnaire. Results of the study showed that respondents believed cooperative activities were weak. There was a significant difference between the mean cooperative activities with respect to the member's participation levels. However، economic and social status and environmental performance of the members were improved in comparison with one year before their membership. Finally، results revealed that problems such aseconomic، cultural-social، educational and managerial prevented members participation in production cooperatives
Machine summary:
دستیابی به توسعه تعاونی گا بدون نهادینه نمودن مشارکت اعضا در فرایندگای آن امری محال است ، چرا که تعاونی گای کشاورزی تشکل گای اقتصادی و اجتماعی غیردولتی گستند که به نیروی مردمی متکی اند و با تصمیمات مشارکت محور از طریق مجامع عمومی و گیئت مدیره، ضمن حفظ اصل مالکیت و با انگیزهگای اقتصادی تأسیس می شوند تا نیازگای عمده اعضای خود را، یعنی ایجاد اشتغال پایدار و یا تأمین نهادگای تولید مانند پول و سرمایه ، نیروی کار، بذر، کود و ماشین آلات و غیره، برآورده سازند (ابراگیمی میمند و گمکاران، ١٣٩١).
در راستای تحقق گدف کلی ، اگداف زیر به عنوان اگداف اختصاصی در نظر گرفته شدهاند: - بررسی فعالیت گای تعاونی و مشارکت اعضا در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی - رابطه متغیرگای مستقل (سن ، سابقه فعالیت ، مدت عضویت در زمان تعاونی ، فاصله زمین کشاورزی تا تعاونی ، میزان زمین کشاورزی، مشارکت اعضا و آموزش) با فعالیت گای تعاونی - مقایسه وضعیت اقتصادی و عملکرد زیست محیطی اعضا قبل و بعد از عضویت در تعاونی -شناسایی مشکلات و موانع مشارکت اعضا در تعاونی پیشینة تحقیق مطابق با نتایج تحقیق صدیقی و درویشی نیا (١٣٨٠)، ارزیابی ٤٢/٩ درصد از کشاورزان استان مازندران از میزان موفقیت شرکت گای تعاونی "خوب" و "عالی " و ارزیابی ٤٠/٩ درصد اعضا از این عامل در حد "متوسط "بوده است .
مطابق با نتایج تحقیق ابراگیمی میمند و گمکاران (١٣٩١)، بالاترین میزان توجه یا عملکرد تعاونی گای تولید شهرستان کرج در دستیابی به کشاورزی پایدار در ابعاد اجتماعی و کمترین توجه به بعد زیست محیطی – اکولوژیکی بوده است .