Abstract:
استفاده بی رویه و غیراصولی از فناوریهای نوین کشاورزی منجر به آسیبهای جبرانناپذیری به منابع طبیعی و محیط زیست شده است. این تحقیق به تبیین پایداری زیستمحیطی و عوامل موثر در تحقق آن در تولید محصولات کشاورزی می پردازد. نمونه تحقیق 351 نفر از کشاورزان شهرستان پاکدشت بوده که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای متناسب انتخاب شدند. روش جمعآوری اطلاعات مصاحبه ساختارمند با استفاده از ابزار پرسشنامه بود. نتایج تحلیل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مهمترین عوامل موثر در پایداری زیستمحیطی به ترتیب اولویت عبارتاند از: فناوریهای حفاظتی بهویژه تناوب زراعی، اقتصادی و بازاریابی (بهویژه تولید محصولات سالم و بازارپسند)، آموزشی و ترویجی (بهویژه برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی)، سیاستگذاری و برنامهریزی (ویژه تصویب قوانین و مقررات حمایتی) و اجتماعی و فرهنگی (بهویژه سرمایه اجتماعی کشاورزان).
Machine summary:
نتایج تحلیل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مهم ترین عوامل مؤثر در پایداری زیست محیطی به ترتیب اولویت عبارتاند از: فناوریهای حفاظتی به ویژه تناوب زراعی ، اقتصادی و بازاریابی (به ویژه تولید محصولات سالم و بازارپسند)، آموزشی و ترویجی (به ویژه برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی )، سیاست گذاری و برنامه ریزی (ویژه تصویب قوانین و مقررات حمایتی ) و اجتماعی و فرهنگی (به ویژه سرمایه اجتماعی کشاورزان).
بنابراین مؤلفه های (گویه های) مربوط به عوامل اقتصادی جهت مطالعه در این تحقیق عبارت اند از: E١= تعیین قیمت های مناسب در مورد محصولات ارگانیک یا سالم E٢=تولید محصولات سالم و بازارپسند E٣=سیاست های دولت در زمینه تثبیت قیمت ها E٤= حمایت های مالی دولت (یارانه ، وام،کمکهای بلاعوض و غیره) E٥= بیمه تولید و مراحل بازاریابی ( مانند بیمه حمل و نقل و انبارداری) E٦=دسترسی به نهاده های طبیعی مانند کودهای آلی E٧= سرمایه گذاری در بخش خصوصی ۲۵۲ E٨= توسعه صادرات و دسترسی به بازارهای بین المللی E٩= توسعه تسهیلات مناسب بازاریابی برای محصولات سالم E١٠= سیاست های دولت در زمینه خرید تضمینی محصول اجتماعی و فرهنگی پرتی (٢١) یکی از موفقیت های به دست آمده در زمینه پایداری و حفاظت زیست محیطی را مشارکت تعاملی افراد یا کار گروهی و جمعی در سطح محلی می داند.
Quarterly Journal of Iranian Agricultural Economics and Development researches, 2-47(1): 169-180.
Investigating the socioeconomic and agronomic characteristics of wheat producers affecting low input sustainable agricultural in Khuzestan Province.
Potato farmers perceptions of sustainable agriculture: the case of Ardabil Province of Iran.
Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 2- 47(1): 81-91.