Abstract:
امروزه استفاده از گیاهان دارویی در کنترل و پیشگیری از بیماریها دارای اولویت میباشد. عناب (Ziziphus Jujuba) یکی از گیاهان دارویی خوراکی است که در طب سنتی ایران برای درمان مسائل بسیاری به مصرف آن توصیه میشود. این گیاه از گذشتههای دور مورد توجه بوده و امروزه نیز خواص درمانی متعددی برای آن گزارش شده است. در سالهای اخیر با توجه به این خواص درمانی، پژوهشگران سعی در بهرهگیری از این گیاه ارزشمند در دامپروری، آبزیپروری و دامپزشکی داشتهاند. هدف از این مطالعه مروری، جمعآوری تحقیقات و پژوهشهایی است که در سالهای اخیر در رابطه با این گیاه ارزشمند و خواص مربوط به آن در زمینههای علوم دامی و دامپزشکی و همچنین پژوهشهایی است که روی مدلهای حیوانی در ایران صورت گرفته است.
Machine summary:
همچنین سال 1395 جلالی و همکاران در پژوهش دیگری تأثیر پوشش کیتوزان حاوی عصاره اتانولی عناب بر کیفیت باکتریایی ماهی قزل آلای رنگینکمان را بررسی کردند که نتایج باز هم نشان داد کاربرد پوششهای استفادهشده تعداد میکرواورگانیسمها را به صورت معنیداری کاهش داده و باعث افزایش مدت ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگینکمان شد ]9[.
در تحقیقی که توسط عمواوغلی تبریزی و همکاران در سال 1395 انجام شد اثرات پیشگیریکنندگی عصاره میوه عناب از استئاتوز کبد در موش صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب مورد ارزیابی قرار گرفت.
بخش اول نتایج درباره تأثیر عصاره میوه عناب بر تغییر پارامترهای بیوشیمیایی آسیب کبد ناشی از تغذیه با رژیم پرچرب بود که نشان میداد در گروه تغذیه شده با جیره پرچرب سطوح سرمی آنزیمهای کبدی در مقایسه با گروه شاهد سالم، به طور معنیداری افزایش و پروتئین تام و آلبومین سرم به طور معنیداری کاهش یافت.
در پژوهشی در سال 1389 پور محمودی و همکاران اثر محافظت کبدی عصاره میوه عناب در موشهای صحرایی را مورد بررسی قراردادند.
در تحقیقی علیرضایی و همکاران در سال 1390 اثرات آنتی اکسیدانی عصاره آبی میوه عناب بر استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول در کبد و کلیه موشهای صحرایی نر را مورد بررسی قراردادند.
در سال 1394 گلی ملکآبادی و همکاران طی پژوهشی اثرات پودر میوه عناب در افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و پیشگیری از بروز التهاب ناشی از دیابت در رت را مورد مطالعه قراردادند.