Abstract:
سابقه و هدف: ارتباط غذا با سلامت روح و جسم از مسائلی است که در جهانبینی توحیدی و مکتب
اسلام به آن اشاره شده است. آیة «ور من الفران ما هو شماء ورحة للعویین» موید اثرگذاری آموزههای
دینی در مفهوم ایمنی غذایی است. هدف این مطالعه بررسی رهنمودهای قرآنی در زمینة ایمنی و
بهداشت مواد غذایی از منظر اسلام بود.
روش کار: این مطالعة مروری با هدف تحقیق در نظام سلامت از طریق بررسیهای کتابخانهای منابع
معتبر و آموزههای دینی» برگزیدهای از آیات قرآنی, احادیث معتبر معصومان (ع)» تفاسیر قرآنی مهم و
کتابهایی در شرح احادیث و روایات مرتبط با بهداشت و ایمنی مواد غذایی در پایگاههای اطلاعاتی ملی
و بینالمللی؛ با اتکا بر ابزار گردآوری» مطالعه» تفحص و تعمق و با الهامگیری از آموختههای حکیمان
تمدن اسلامی به رهنمودهای ایمنی و بهداشت مواد غذایی انجام شد. پس از دستهبندی» تجزیه و تحلیل
و یکپارچهسازی نتایج گزارش شد. موّلفان مقاله هیچگونه تضاد منافعی گزارش نکردهاند.
یافتهها: حدود ۲۵۰ آیة قرآنی و دهها روایت از معصومان (ع) بر اهمیت غذا و تغذیه دلالت میکند. در
قرآن کریم ۴۸ بار واه طعام» ۱۰۷ بار واژة اکل و ۳۹ بار واژة شراب آورده شده که در آیات مرتبط با
طعام» شش بار به حلال بودن غذاها اشاره؛ و در تفاسیر مختلف به اهمیت تغذیة جسم در روح تاکید شده
است. نگرش به غذا بهعنوان آیهای در شناخت خداء باورمندی به رازقیت الهیء برخورداری از نیت الهی
در مصرف. ادای حقوق نیازمندان به هنگام مصرفء پاکیزگی غذاء تنوع غذایی» التزام به غذای حلال و
پرهیز از غذای حرام مهمترین راهبردهای نگرشی و رفتاری ایمنی غذایی با نگاه اسلامی است. بهعلاوه.
از مهمترین نتایج التزام راهبردهای ایمنی غذایی» کرامت انسان شمرده شده است.
نتیجهگیری: از آنجا که در آموزههای وحیانیء تغذیة سالم شامل جنبههای جسمی, روانی» معنوی و
سلامت همهجانبه واقعی یا جامعنگر در جامعه حاصل گردد.
خلفیة البحث وأهدافه: تعتبر علاقة التغذیة بسلامة الروح والجسم من القضایا التی قد اشیر الیها فی النظرة
التوحیدیة ودین الإسلام. ففی القرآن الکریم تؤکد آیة "ون ن زل من القرآن ما هو شفاء ورحة للمؤمنی " علی تأثیر
التعالیم الدینیة علی مفهوم السلامة الغذائیة. إن الغرض من هذا البحث، دراسة التعالیم القرآنیة فی مجال صحة
التغدیة وسلامتها من منظور الإسلام.
منهجیة البحث: بغرض البحث فی نظام الصحة ومن خلال دراسة مکتبیة للمصادر الموثوقة والتعالیم الدینیة
للمختارات من الآیات القرآنیة والأحادیث الصحیحة للأئمة المعصومی علیهم السلام والتفاسیر القرآنیة المهمة
وتفاسیر الروایات والأحادیث المتعلقة بسلامة المواد الغذائیة فی القواعد المعلوماتیة الوطنیة والدولیة، معتمدا علی
أدوات الجمع والدراسة والفحص والتأمل، والمستوحی من تعالیم علماء الحضارة الإسلامیة فی إرشادات سلامة
الأغذیة والصحة. تم الإبلاغ عن النتائج بعد تصنیف المعطیات وتجزئتها وتحلیلها و ترکیبها. إن مؤلفی البحث لم
یشیروا الی ای تضارب فی المصالح.
الکشوفات: ان مایقارب 250 آیة من الآیات القرآنیة وعشرات من الاحادیث المرویة عن المعصومی تدل علی
أهمیة الطعام والتغدیة. لقد جاء فی القرآن الکریم 48 مرة کلمة الطعام، 107 مرات کلمة "أکل" و 39 مرة کلمة
"شراب" وکذلک قد اشیر 6 مرات فی الآیات المتعلقة بالطعام الی حلیة الأطعمة؛ کما انه قد أکدت التفاسیر
المختلفة الی اهمیة التغذیة وتأثیرها علی الروح. ان التأمل فی الطعام کآیة من ایات معرفة الله، والإعتقاد بأن الله هو
الرزاق وأن نجعل النیة الإلهیة فی إستهلاک الطعام واعطاء حق المحتاجی من الطعام ونظافة الطعام والتنوع فی الطعام
والإلتزام بتناول الطعام الحلال وتجنب أکل المحرمات وکل هذا یعتبر من أهم الاستراتیجیات السلوکیة فی سلامة الغذاء
من منظور إسلامی. وإضافة الی هذا فإن الکرامة الإنسانیة تعتبر من أهم نتائج الإلتزام بإستراتیجیات السلامة
الغذائیة.
الاستنتاج: بما أن التغذیة السلیمة فی الرؤیة الإسلامیة تشمل مییع جوانب الصحة الجسمیة والعقلیة والروحیة
والإجتماعیة؛ فمن الضروری لواضعی السیاسات فی مجال الصحة، ایلاء الإهتمام فی النهج التغذوی فی الإسلام من
أجل تحقیق الصحة الشاملة الحقیقیة فی المجمتع.
Background and Objective: The relationship between food and the health of the soul and body is one of the issues mentioned in a monotheistic worldview including Islam. The verse "And We send down of the Qur'an that which is healing and mercy for the believers" confirms the influence of religious teachings in this respect. This study examines the Qur'anic guidelines on food safety and hygiene. Methods: This review study investigates into the health system through library reviews of authentic sources, religious teachings, Quranic verses, authentic statements from the infallibles (Imams and the prophet) , important Qur'anic commentaries, statements and books on nutrition on national and international databases. After categorization, the results were analyzed and integrated. The authors declared no conflict of interest. Results: About 250 Qur'anic verses and dozens of statements from the infallibles point to the importance of food and nutrition. The Holy Qur'an mentions the word “food” 48 times, the word “eating” 107 times, and the word “drink” 39 times. In the verses related to food, it has been mentioned six times that food should be Halal, and in various interpretations, the importance of nourishing the body is emphasized. Attitude to food as a sign in knowing God, believing in divine generosity, enjoying divine intent, asserting the rights of those in need, clean eating, having a balanced diet, adhering to halal food, and avoiding forbidden foods are the most important attitudinal and habitual strategies related to food safety. In addition, human dignity is one of the most important outcomes of adhering to Islamic food safety strategies. Conclusion: Since in revelatory doctrines, a healthy diet involves physical, mental, spiritual and social aspects of human life, it is essential that health policy makers consider the Islamic nutritional approach to achieve a true universal health.