Abstract:
یکی از مهمترین دغدغههایی که بسیاری از کشورهای جهان با آن دست به گریبان میباشند مسئله بحران غذایی و
فشارهای ناشی از آن می باشد. در قرن حاضر سوء تغذیه در بیشتر جوامع به خصوص جهان سوم بحران جدی محسوب
میشود و غذا و تغذیه از جمله نیازهای بنیادی جامعه بشری و تامین آن در مقوله امنیت غذایی نهفته است. امنیت غذایی
و دسترسی به غذای سالم و با کیفیت از ابتدایی و اساسیترین نیازهای بشر است و زمانی وجود دارد که همه مردم در تمام
اوقات به غذای کافی, سالم و مغذی برای تامین نیازهای تغذیهای و ترجیحات غذایی خود دسترسی فیزیکی و اقتصادی
داشته باشند. در برخی از کشورهاء برنامههای سلامت و محیط برای گنجانده شدن در برنامههای ملی توسعه پایدار تهیه
میشوند. در این راستا توسعه پایدار رویکردی جامع به بهبودبخشی کیفیت زندگی انسانها در جهت تحقق رفاه اقتصادی,
اجتماعی و محیطی سکونتگاههای انسانی تعریف شده است. روستاها دارای ابعاد مختلفی هستند که جچهت دستیابی به
توسعه پایدار روستایی توجه به تمامی ابعاد محیطی» اجتماعی فرهنگی» اقتصادی» کالبدی و نهادی- مدیریتی از ضروریات
است. این مقاله که به روش مروری و با استفاده از منابع کتابخانهای و سایتهای اینترنتی تهیه شده تلاش دارد با ذکر
مفهوم امنیت غذایی در توسعه پایدار روستایی» چالشها را بررسی و راهکارهایی را ارائه نماید.
Machine summary:
واژگـان کلـیدی: امنیت غذایی، ناامنی، توسعه، توسعه پایدار روستایی، راهکارها و چالشها 1 - مقدمه امروزه چالشهایی همچون افزایش گرسنگی در سطح جهان، عدم وجود تعادل در رژیم غذایی روزانه افراد، نابودی محیطزیست و منابع طبیعی و مسایلی از این دست میباشد که موضوع امنیت غذایی را به یکی از مهمترین مسایل جوامع بشری تبدیل کرده است (هاشمیتبار و همکاران، 1397).
امنیت غذا و تغذیه زمانی حاصل میشود که همه افراد در همه زمانها مقدار کافی و با کیفیت از غذاهای متنوع با محتوای مواد مغذی و ایمن برای تامین احتیاجات رژیم غذایی مصرف کنند و یک زندگی فعال و سالم توام با بهداشت محیط، سلامت و مراقبت مکفی داشته باشند (سیدحمزه و دماری، 1396).
بنا به تعریف نشست جهانی غذا در سال 1996، امنیت غذایی هنگامی وجود دارد که همه مردم در همهی زمانها به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند و غذای در دسترس، نیازهای برنامه تغذیهای سازگار با ترجیحهای آنان را برای یک زندگی فعال و سالم فراهم سازد (اکبرپور و همکاران، 1395).
و امنیت غذایی، نخستین اصل برای حفظ سلامت جامعه است تا افراد در زمینة توسعة سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفای نقش کنند؛ بنابراین، بررسی وضعیت امنیت غذایی جامعه و شناسایی عوامل مؤثر بر آن اهمیت بسزایی دارد تا بتوان راهکارهای سیاستی و حمایتی مناسبی برای بهبود وضعیت تغذیة اقشار ضعیف جامعه ارائه کرد (پاکروان و همکاران، 1394).
شناسایی عوامل موثر بر امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی ایران، تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره 46، شماره 3، صص 408- 395.