Abstract:
یکی از نیازهای بنیادی انسانها، امروزه با توجه به رشد جمعیت موضوع غذا و تغذیه است نقش امنیت غذایی و ضرورت آن به روشنی بیان می کند که با توجه به اینکه تمامی منابع رو به زوال است چالش امنیت غذایی به وجود آمد. برای رسیدن به ثبات غذایی باید در سایه توسعه پایدار حرکت کرد. زمانی این پایداری شامل نسل های آینده می گردد که غذا به اندازه کافی و در دسترس همگان باشد، به طوری که این روند ثبات داشته باشد. البته باید کمیت و کیفیت را در چنین شرایطی مدنظر قرار داد. عدم غذای سالم سلامتی جسمانی و روانی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین یکی از ملزومات هر جامعه ای امنیت غذایی می باشد، که به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه و زیرساخت مهم پرورش نسل های آینده است. منظور از توسعه پایدار رشدی است که عدالت و امکانات زندگی ازجمله امنیت غذایی را برای تمام مردم جهان و نه تعداد اندکی افراد برگزیند. درنتیجه امنیت غذایی بدون توسعه پایدار رخ نمیدهد. با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله که به روش مروری و با استفاده از منابع کتابخانه ای تهیه شده به ضرورت امنیت غذایی و توسعه پایدار پرداخته شده است و درنهایت پیشنهادهایی در این رابطه ارائه شده است.
Machine summary:
امنیت غذایی و نقش آن در توسعه پایدار بهمن خسروی پور*، صدیقه پاک مهر، عبدالحسین شعیبی تاریخ دریافت: 28/01/98 تاریخ پذیرش: 05/03/98 کد مقاله: 65634 چکـیده یکی از نیازهای بنیادی انسانها، امروزه با توجه به رشد جمعیت موضوع غذا و تغذیه است نقش امنیت غذایی و ضرورت آن بهروشنی بیان میکند که با توجه به اینکه تمامی منابع روبهزوال است چالش امنیت غذایی به وجود آمد.
از طرفی بشر برای تأمین احتیاجات خود نیاز تام به تعامل با طبیعت و سایر موجودات زنده دارد (مهدوی دامغانی و معینالدینی، 1390) گرسنگی و کمبود مواد غذایی این هشدار را میدهد که ناامنی منابع غذایی جهان رو به رشد است و سلامت و بهرهوری انسانها در معرض خطر قرار دارد (شبانی و همکاران، 1393).
( Mellor, 2010& Renzaho Fengying et al, ).
ازجمله تعاریفی که برای امنیت غذایی ارائهشده است: در سال 1975 سازمان ملل متحد، امنیت غذایی را عرضه مستمر کالاهای غذایی اصلی در سطح جهانی بهمنظور بهبود مداوم مصرف غذا و خنثی کردن اثرات نامطلوب نوسانات تولید و قیمت غذا تعریف کرده است (درویش پور و همکاران، بیتا).
درحالیکه تعریف موردقبول در اجلاس جهانی غذا در سال 1996، بیان داشت امنیت غذایی آنگاه وجود دارد که همهی مردم در تمامی ایام به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند و غذای در دسترس، نیازهای یک رژیم تغذیهای سازگار با ترجیحات آنان را برای یک زندگی فعال و سالم فراهم کند.
سرمایهگذاری در منابع انسانی، یکی از مؤثرترین ابزارهای کاهش فقر و تقویت توسعه پایدار است (درویش پور و همکاران، بیتا).