Abstract:
امروزه تغییرات مداوم محیطی و گستردگی رقابت سبب شده است تا پایداری در این محیط پرتلاطم برای مدیران امری حیاتی باشد. تحقیقات نشان دادهاند که موفقیت سازمانها در این امر تنها محدود به عوامل ملموس نبوده، بلکه عوامل ناملموسی مانند؛ اخلاق حرفهای تأثیرات قابل ملاحظهای بر عملکرد پایدار بنگاههای تجاری دارند. در همین راستا پژوهش حاضر، در دو مطالعه کیفی و کمی (آمیخته-دوفازی زنجیرهای)، به بررسی تأثیر اخلاق حرفهای بر عملکرد پایدار پرداخته است. بر این اساس ابتدا، با استفاده از طرح پژوهش تحلیل محتوا (بررسی مبانی نظری و نظر 8 خبره حوزه مدیریت و اخلاق)، ابعاد و شاخصهای اخلاق حرفهای با استفاده از نرمافزار MAXQDA تبیین شده و سپس با توزیع پرسشنامه میان 163 تن از مدیران و سرپرستان شرکتهای کوچک و متوسط تولیدی مواد غذایی تهران، الگوی مفهومی پژوهش با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و نرمافزار Smart PLS 2 مورد برازش و آزمون قرار گرفت. بر این اساس ضمن دستهبندی شاخصهای اخلاق حرفهای در دو بعد؛ فردی و سازمانی، مشخص گردید که تمامی فرضیهها، مبنی بر تأثیر هر یک از ابعاد فردی و سازمانی اخلاق حرفهای بر هر یک از ابعاد عملکرد پایدار (پایداری محیطی، پایداری اقتصادی و پایداری اجتماعی) در سطح معناداری 95 درصد مورد تائید قرار گرفتند.
Nowadays, continuous environmental changes and the breadth of competition have made sustainability in this turbulent environment crucial for executives. Research has shown that the success of organizations in this regard is not limited to tangible factors, but intangible factors such as professional ethics have a significant impact on the sustainable performance of business enterprises. In this regard, the present study has studied the effect of professional ethics on sustainable performance in two qualitative and quantitative studies (mixed-dual phase series). Accordingly, using the content analysis research project and the study of theoretical foundations and the view of 8 experts in the field of management and ethics, dimensions and indicators of professional ethics were explained using MAXQDA software, then, by distributing a questionnaire among 163 Managers and supervisors of small and medium-sized enterprises producing food products in Tehran, the conceptual model of research was fitted and tested using structural equation modeling and Smart PLS 2 software. Accordingly, by categorizing professional ethics indicators in two dimensions: individual and organizational, it was determined that all the hypotheses based on the effect of each individual and organizational dimension of professional ethics on each dimension of performance Sustainability (environmental sustainability, economic sustainability and social sustainability) was confirmed at a significant level of 95%.