Abstract:
بهمنظور بررسی اثر کاربرد اسید هیومیک بر بعضی صفات مورفولوژیکی، عملکرد کمی و کیفی گیاه نعناع فلفلی آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کاملا تصادفی در سه تکرار در مزرعهای واقع در شهر صاحب از توابع شهرستان سقز در سال 1397 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل تیمارهای آبیاری (آبیاری پس از 40، 80، 120 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر) و فاکتور فرعی شامل محلولپاشی با اسید اسید هیومیک و شاهد (بدون کاربرد هر نوع کودی) بود. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، تعداد ساقههای فرعی، تعداد پنجه، قطر ساقه، وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ، وزن تر و خشک بوته و عملکرد اسانس برداشت اول در آبیاری پس از 120 میلیمتر تبخیر از تشتک نسبت آبیاری پس از 80 و 40 میلیمتر تبخیر کاهش معنیداری داشتند. بیشترین تعداد ساقههای فرعی، تعداد ساقههی فرعی گلدار، قطر ساقه، تعداد پنجه، وزن خشک برگ، وزن خشک تکبوته، درصد اسانس برداشت دوم و عملکرد اسانس برداشت اول با کاربرد ترکیبی تریپتوفان و اسید هیومیک بهدست آمد. بیشترین تعداد برگ برای کاربرد ترکیبی از تریپتوفان و اسید هیومیک و کاربرد جداگانه تریپتوفان در سطح آبیاری 40 میلیمتر تبخیر از تشتک ثبت شد. بیشترین عملکرد ماده خشک در هردو برداشت با کاربرد ترکیبی از تریپتوفان و اسید هیومیک در سطح آبیاری 40 میلیمتر تبخیر از تشتک و کمترین مقدار در سطح آبیاری 120 میلیمتر تبخیر از تشتک بدون محلولپاشی تولید شد. بیشترین درصد اسانس در تیمارهای بدون محلولپاشی در آبیاری پس از 120 میلیمتر تبخیر از تشتک (78/0 درصد) و کاربرد جداگانه تریپتوفان (77/0 درصد) و اسید هیومیک (76/0 درصد) در آبیاری پس از 80 میلیمتر تبخیر از تشتک (بدون تفاوت معنیدار با یکدیگر) بهدست آمد. کاربرد تلفیقی تریپتوفان و اسید هیومیک و کاربرد جداگانه اسید هیومیک در آبیاری پس از 40 میلیمتر تبخیر از تشتک و کاربرد تلفیقی تریپتوفان و اسید هیومیک در آبیاری 80 میلیمتر تبخیر از تشتک بهطور مشترک بیشترین عملکرد اسانس در برداشت را نشان دادند و کمترین آن در آبیاری 120 میلیمتر تبخیر از تشتک بدون محلولپاشی مشاهده شد.
Machine summary:
دانشگاه مراغه 2 استادیار گروه مهندسی تولید ژنتیک گیاهی دانکده کشاورزی مراغه 3 استادیار گروه مهندسی تولید ژنتیک گیاهی دانکده کشاورزی مراغه 4 استادیار گروه مهندسی تولید ژنتیک گیاهی دانکده کشاورزی مراغه چکیده بهمنظور سال بررسی اثر کاربرد اسید هیومیک بر بعضی صفات مورفولوژیکی، عملکرد کمی و کیفی گیاه نعناع فلفلي آزمایشي بهصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کاملا تصادفی در سه تکرار در مزرعهای واقع در شهر صاحب از توابع شهرستان سقز در 1397 اجرا شد.
نعناع فلفلی با نام علمی Mentha piperita از جمله گیاهان دارویی بسیار مهم است که مصارف گستردهای در صنایع دارویی و غذایی دارد و در حال حاضر در مناطق مختلف کشور کشت میشود.
روششناسی پژوهش این آزمایش بهمنظور بررسی تاثیر اسید هیومیک بر بعضی صفات مورفولوژیکی، عملکرد کمی و کیفی نعناع فلفلی در سطوح مختلف آبیاری در سال زراعی 97 در شهر صاحب از توابع شهرسان سقز با عرض جغرافیایی 36 درجه، 12 دقیقه و 0 ثانیه، طول جغرافیایی 46 درجه، 27 دقیقه و 40 ثانیه و ارتفاع 1518 متر از سطح دریا انجام شد.
Study of application of vermicompost, growth stimulating bacteria and humic acid on growth parameters of peppermint (Mentha piperita L.
The effect of irrigation and nitrogen on the yield and composition of peppermint oil (Mentha piperita L.
Effect of some amino acids on growth and essential oil content of chamomile plant.
Role of foliar application of Salicylic Acid and L-triptophan in drought tolerance of maiz, The Journal of Animal & Plant Sciences, 22(3), Page: 768-772.