Abstract:
مقدمه: بیثباتیهای اقتصادکلان، نوسانات قیمت ارز، تورم و به تبع آن نوسانات قیمت غذا یکی از مسائل مورد توجه طی سالهای اخیر در کشور بوده وسهم بالای غذا از سبدمصرفی خانوارها براهمیت ثبات قیمت مواد غذایی افزوده است. الگوهای ناسازگار در تصمیمگیری و اجرای سیاستها موجب ایجاد نااطمینانیهای زیادی میشود. ناکارآمدی سیاستها و نوسانات قیمت موادغذایی بیش از هرچیز گروههای کم درآمد را تحت تاثیر قرارداده و در فقر غذایی یا سوء تغذیه فرو برده است. مطالعه کششهای درآمدی و قیمتی اقلام غذایی به ویژه در گروههای مختلف درآمدی اطلاعات ارزشمندی را برای سیاستگذاری ارائه میکند.
روش: در این مطالعه با تخمین سیستم تقاضای تقریبا ایده ال، به بررسی سبدغذایی خانوار ومحاسبه کشش اقلام غذایی در سبدمصرفی خانوارها و نیزمقایسه گروههای مختلف درآمدی پرداخته شده است. دادههای مورد استفاده داده های خام پیمایش هزینه ودرآمد خانوار برای سالهای 1395و1397 است. باتوجه به تاثیرگذاری ناهمگن تغییرات قیمت بر تقاضای در گروههای مختلف درآمدی، مطالعه بر روی بیستکهای مختلف درآمدی انجام شده است.
یافته: بر اساس نتایج، نان به عنوان یک کالای کم کشش شناسایی میشود. کشش قیمتی لبنیات و گوشت در هر دوسال مورد بررسی مقادیر بزرگتر از یک داشته واز این رو نشان دهنده پرکشش بودن این دوکالا است. مطالعه بیستکهای درآمدی نشان میدهد در سال 1397 نان یک کالای پست و گیفن بوده و برای بیستکهای سوم وپنجم یک کالای ضروری بوده است. نتایج حاکی از آن است که در سال های موردبررسی، لبنیات برای هر سه گروه کالای ضروری بوده است، در حالی که گوشت برای بیستک اول کالای لوکس و برای بیستک سوم وپنجم کالای ضروری است.
بحث: توجه به سیاست های رفاه اجتماعی به ویژه برای گروههای پایین درآمدی، اصلاح نظام جبران خدمات و دستمزد و افزایش قدرت خرید خانوارها، برقراری یک نظام کارآمد تنظیم قیمت کالاهای اساسی، کاهش وکنترل تورم اقلام کالاهای اساسی و درنهایت بهبود سطح زندگی خانوارها میتواند در بهبود کیفیت تغذیه، امنیت غذایی و سلامت خانوارها موثر واقع شود.
Inrtoduction: Macroeconomic instability, exchange rate volatility, high inflation and consequently rising food price have been critical issues in recent years in Iran’s economy. The high share of food consumption in household budget, specifically for low-income groups, highlights the importance of price stability. Inconsistent models in public policy and decision-making result in various uncertainties. Policy inefficiencies, policy inconsistency, and food price fluctuations have affected vulnerable households and low-income groups and increased food poverty, undernourishment and malnutrition. The study of income and price elasticities of food items, especially in different income groups, provides valuable information for policy making.
Method: This research, using the approach of the almost ideal demand system, studies the elasticity of food items in the household consumption budget for 2016 and 2018 and compares different income groups. The Household income and expenditure from raw household survey data for the years 2016 1nd 2018. Due to the heterogeneous impact of price changes on demand in different income groups, the study was conducted on different income groups. In this respect, we focused on meat, bread, and dairy items. Results show that bread is identified as an inelastic good and dairy and meat as elastic goods for low income groups.
Findings: The results of quantile analysis show that in 2018, bread was a Giffen good for the first quantile and necessary good for the third and the fifth. The results also show that dairy is an essential good for all quantiles, while meat was a luxury good for the first quantile and essential for the third and fifth quantiles.
Discussion: Effective social welfare policies, particularly for the low-income groups, increasing the purchasing power of households, an efficient system of regulating the prices of basic goods, reducing inflation, especially for the food items can lead to the household’s well-being improvement will result in the quality of nutrition, food security and households’ health improvement