Abstract:
قلقل 8 بر )وزن سنبل ()آش سنتی شوشتر( از جمله غوا سنتی خوزستان، که به روش خاصی تهیه و
طبخ شده و شهر شوشتر مرکز اصلی تولید آن محسوب می گردد. این فناوری تامین کننده معیشت
بخشی از ساکنین این شهر به لحاظ اقتصادی از گوشته های دور تا کنون است.
قلقل ری شه در فرهنگ شو شتر دارد؛ به نوعی که مردم اعتقاد دارند در طول یک هفته، این غوای پر
انرژی جز وعده های غواییشان باشد. این غوا، صبحانه اصیل و لویو مردم شوشتر است، که امروزه به
عنوان عصدرانه و شدام نیز از ان اسدتفاده فراوان می شدود. اما در اصدل قلقل غوایی مخصدوص برای
مرا سمات موهبی به ویژه در ایام ماه مبارک رم ضان که نقش ا سا سی در رنگین نمودن سفره های
افطاری مردمان این دیار به شمار می رود. هدف ااین پژوهش، معرفی و آ شنایی بی شتر آش سنتی
شوشتر)قلقل( می باشد.
ک ی برداری از قلقل )آش سنتی شوشتر( در نواحی دیگر استان باعپ می شود تغییراتی در مواد اولیه
و نحوه پخت ان صورت بگیرد که این غوا را از حالت اولیه و سنتی خارج می کند. همچنین ا ستفاده
از نخود ل ه به جای عدس و نیز اضدددافه کردن برنج به آن و در آخر تغییر در کیفیت و میزان حجم
گوشدت مورد نیاز این غوای سدنتی باعپ گردیده که طی گور زمان تغییراتی در طعم و رنگ ظاهری
آن صورت گیرد و تغییرات عنوان شده در بالا کیفیت و شکل سنتی این غوا را تهدید کند. به دلیل
پتانسدیل بالا برای جوب توریسدت و خرید به عنوان صدبحانه ای لویو شدوشدتری و همچنین امکان
صادرات )غوای نیم آماده به صورت کن سروی( به خارج از ا ستان و حتی ک شور، حفظ آن ضروری
است.
Machine summary:
اديب فرزانه استاد محمد باقر نيرومند به زيبايي هرچه تمام تر در کتاب نصاب شوشتري براي تقريبا هر واژه از گويش شوشتري يک مصرع شعر گفتند که در اوج زيبايي به معرفي آن واژه نيز اشاراتي مي شود / شکل ٢ : ديوان شعر صدر شوشتري (اين نسخه خطي هست ) / / شکل ٣: ديوان شعر صدر شوشتري (اين نسخه خطي هست ) مواد مصرفي در قلقل براي ٥ نفر {مراجعه شود به فایل جدول الحاقی} طرز تهيه قلقل (آش سنتي شوشتر) ابتدا گندم را با مقداري آب روي حرارت قرار مي دهيم تا کاملا پخته و نرم شود.
/ شکل ١٣: قلقل آماده شده مکان هاي وابسته مرکز اصلي پخت قلقل شهرستان شوشتر است ولي در روستاهاي اين شهرستان و شهرهاي ديگر استان نيز آشپزان سنتي شوشتر به صورت پراکنده توليد مي کنند.
در تمام کشور حليم طبخ مي شود اما قلقل شوشتري تنها در استان خوزستان توسط آشپران چيره دست اين ديار طبخ مي گردد ارزش هاي شاخص يا منحصر به فرد با توجه به ارزش غذايي اين غذا و استفاده از مواد بومي در دسترس مثل گوشت ، گندم ، عدس ، باقلا سبز و نخود توليد شده در استان از معروفيت خاصي در استان برخوردار بوده و در صورت حمايت و افزايش توليد و استفاده از بسته بندي مناسب (کنسرو) مي توان امکان توزيع آن به ساير نقاط کشور و حتي خارج از کشور را فراهم نمود.