Abstract:
مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه قرآن در زمینه تغذیه و خوراک انسان انجام گرفت. تمام آیات قرآنی مرتبط با تغذیه انسان استخراج گردید. برای درک بهتر مفاهیم آیات، از کتاب تفسیر نمونه و المیزان نیز استفاده شد. کل آیات مرتبط به تغذیه در سیزده بخش دسته بندی شدند. موضوعات اصلی شامل تعیین استانداردهای حلال و حرام، اصول تغذیه سالم، الگوی غذایی مدنظر قرآن کریم مورد بحث قرار گرفتند. قرآن کریم برای تغذیه بشر دارای برنامه است و اولویت های اصلی منابع تامین خوراک، استانداردهای بهداشتی، اصول تغذیه و الگوی غذایی مد نظر قرآن و همچنین مقوله امنیت غذایی در این برنامه لحاظ شده اند.
This study aimed to investigate the Qur’an’s points of view in the field of human nutrition. All Qur’an verses related to human nutrition were extracted. To better understand the meanings of the verses, the books Tafsir Nemooneh and Al-Mizan were also used. All nutrition-related verses were categorized in thirteen sections. The main topics were discussed, including setting halal and haram standards, principles of healthy eating, and the food pattern considered by the Quran. The Quran has a plan for human nutrition and the main priorities of food supply sources, health standards, nutrition principles and food pattern considered by the Quran as well as food security are included in this plan.