Abstract:
آسپرزیلوس فلاووس طیف وسیعی از بیماریها را در انسان ایجاد میکند، از واکنشهای حساسیت بالا گرفته تا عفونتهای تهاجمی. راه اصلی عفونت، استنشاق اسپورهای قارچی است. امروزه مصرف بیشازحد داروهای ضد قارچی احتمال مسمومیت دارویی یا مقاومت دارویی را سبب شده است. استفاده از اسانس و عصارههای گیاهان دارویی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضدقارچی، ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی در صنایع دارویی، غذایی و خوراک دام رو به پیشرفت است. خارخاسک دارای خواص متعددی از جمله خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتریایی، پاکسازی رادیکالهای آزاد و مهار پراکسیداسیون چربی است و از طریق مکانیسمهای مختلف سلولی و مولکولی موجب خواص مختلف فارماکولوژیک و درمانی میشود. هدف از این مطالعه بررسی اثر مهاری عصارههای آبی، اتانولی و متانولی گیاه خارخاسک بر رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس با روشهای دیسک، چاهک، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی قارچ (MFC) میباشد. در روش دیسک و چاهک هیچگونه هاله عدم رشدی مشاهده نشد. میانگین مقدار عصارههای آبی، اتانولی و متانولی در روش MIC به ترتیب برابر با 50000، 6250 و 6250 میکروگرم بر میلیلیتر و در روش MFC به ترتیب برابر با صفر، 12500 و 12500 میکروگرم بر میلیلیتر بود. در روشهای MIC و MFC تفاوت معناداری بین گروههای مختلف آبی و الکلی وجود دارد و عصارههای الکلی نتایج بهتری را نشان دادهاند (P <0. 05). بر اساس یافتههای مطالعه حاضر عصارههای الکلی گیاه خارخاسک در شرایط آزمایشگاهی اثرات ضدقارچی مطلوبی در برابر آسپرزیلوس فلاووس نشان دادند
Machine summary:
بررسی اثر مهاری عصارهی آبی اتانولی و متانولی گیاه خارخاسک Tribulus terrestris بر رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس عیسی غلامپور عزیزی1، فاطمه احمدی2، مصطفی کلانتری3 1 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل 2 فارغالتحصیل دکتری دامپزشکی دانشگاه آزاد بابل 3 دانشجو دکتری دامپزشکی دانشگاه آزاد بابل چکیده آسپرزیلوس فلاووس طیف وسیعی از بیماریها را در انسان ایجاد میکند، از واکنشهای حساسیت بالا گرفته تا عفونتهای تهاجمی.
(به تصویر صفحه رجوع شود) تعیین حداقل غلظت بازدارندگی عصاره اتانولی گیاه خارخاسک بر روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس به روش MIC در این روش برای مشخص کردن MIC از لوله شماره 10 شروع به شمارش کرده و میزان کدورت را بررسی کردیم که در نتیجه آن در عصاره اتانولی در تکرارهای اول، دوم و سوم در لوله شماره 4 (رقت 6250 میکروگرم بر میلیلیتر) کدورت دیده شد (شکل 4).
(به تصویر صفحه رجوع شود) تعیین حداقل غلظت کشندگی عصاره اتانولی گیاه خارخاسک بر روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس به روش MFC میزان MFC عصاره اتانولی در تکرارهای اول، دوم و سوم برابر با لوله شماره 3 (رقت 102×125 میکروگرم بر میلیلیتر) بوده است (شکل 7).
(به تصویر صفحه رجوع شود) تعیین حداقل غلظت کشندگی عصاره متانولی گیاه خارخاسک بر روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس به روش MFC میزان MFC عصاره متانولی در تکرارهای اول، دوم و سوم برابر با لوله شماره 3 (رقت 102×125 میکروگرم بر میلیلیتر) بوده است (شکل 8).
نتایج این پژوهش نشان داد که عصارههای الکلی گیاه خارخاسک دارای اثرات ضد قارچی قابل ملاحظه ای بر قارچ آسپرژیلوس فلاووس میباشد و می تواند به عنوان یک منبع طبیعی برای استفاده در درمان بیماریهای عفونی باشد.