Abstract:
هدف اصلی مقاله حاضر، شناسایی تأثیر ضرایب علیالرأس مالیاتی بر ساختار صنایع مواد غذایی و آشامیدنی طی دوره (1391-1387) و تشخیص تأثیر اعمال این ضرایب بر قدرت انحصاری صنایع است. برای رسیدن به این هدف از یک الگوی اقتصادسنجی دادههای پانلی و دادههای صنایع مواد غذایی و آشامیدنی در سطح کدهای چهار رقمی ISIC استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان میدهد که افزایش ضرایب مالیاتی علیالرأس، تأثیر نامطلوبی بر ساختار صنایع مواد غذایی و آشامیدنی به شکل افزایش قدرت انحصاری بنگاهها دارد که مؤید دیدگاه شومپیتر است.
Main purpose of this study is to identify the effect of tax coefficients on food and drinking industrial structure during 2008-2012 and the impact ofthem on industry monopoly power. To achieve of this purpose, Panel Data regression and data in four digit ISIC are used. The finding indicated that increase of tax coefficient has an inappropriate impact on food and drinking industrial structure in the form of increasing monopoly power of firms. This subject confirms the Schumpeterian view.