Abstract:
شیوه طراحی، ساخت و بهرهبرداری بومکلبهها ، پیامدهای مثبت و منفی بر بومسازگان و جامعه محلی میگذارد، ازاینرو هدف این پژوهش دستیابی به مجموعهای از معیارهای فنی در گام طراحی بومکلبهها در شمال ایران (استان گلستان) برپایه معیارهای جهانی و پذیرفتهشده است تا مدیریت پیامدها بهشکل بهینه انجام شود. گردآوری اطلاعات با روش کتابخانهای و میدانی مانند پرسشنامه و چکلیست معیارها انجام شد. برای پردازش دادهها از نرمافزار آماری SPSS و آزمونهای تیتک نمونهای، درصد میانگین و میانگین طبقات فریدمن بهکار گرفته شد. سپس معیارهای گزینششده، پالایش و 62 معیار در چهار بخش محیطزیستی، اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، و زیرساختی دستهبندی شدند. یافتهها نشان میدهد معیار محدوده ساختوساز مشخص، محصور و قانونی، با میانگین 67/4 بالاترین امتیاز را دارد و در رتبه نخست است. استفاده از گاز زیستی دارای کمترین میانگین 1 و رتبه 57 است که هر دو در زیرگروه زیرساختی هستند. رویهمرفته، یافتهها تاکید دارد که بخش طراحی در جایگاه خوبی نیست و تنها از دید فرهنگی و اجتماعی شرایط مناسبی دارد. یافتهها و معیارهای تدوینشده این پژوهش میتواند بهشکل عملی و هماهنگ با شرایط شمال ایران بهکارگرفته شود تا در راستای توسعه پایدار، بهره بلندمدت محیطزیستی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی برای گردشگران و جامعه محلی داشته باشد.
Ecolodges have a wide range of positive and negative impacts on the environment and local community, during design, construction, and operation methods. The aim of this study was development of a set of criteria in the design phase of ecolodges and evaluation of some of them in the northern Iran (Golestan province). We used data collection and field survey including questionnaire and criteria checklist to do research such as average Friedman and T-test using SPSS software. After that, we screened and classified the collected criteria into four subgroups (environmental, economic, cultural, social and infrastructure). The results shows that as a whole, the design phase is not in good situation and only its socio-cultural subgroup seems be in appropriate condition. Ecolodges of the province can use the results and criteria to match with sustainability goals of ecotourism accommodations.