Abstract:
زمینه و هدف: تمرین مقاومتی منظم میتواند به کاهش التهاب منجر شود. از طرفی مکملیاری سیر با توجه به تأثیرات گستردة آن از جمله اثر آن بر التهاب احتمال میرود در ترکیب با تمرینات مقاومتی اثرات همافزایی داشته باشد. ازاینرو هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی بههمراه مکملیاری سیر بر سطوح سرمی CRP و مقاومت به انسولین در زنان جوان دارای اضافه وزن بود.مواد و روشها: 48 زن سالم با دامنة سنی 20 تا 40 سال، بهصورت تصادفی سادة بلوکی در چهار گروه تمرین مقاومتی+مکمل (سن=1/3±3/31 سال، شاخص توده بدنی = 7/2±2/28 کیلوگرم بر متر مربع)، تمرین مقاومتی+دارونما (سن=8/3±7/30 سال، =BMI 4/2±4/26 کیلوگرم بر متر مربع)، مکمل سیر (سن=5/2±9/27 سال، =BMI 9/3±7/ 26 کیلوگرم بر متر مربع) و دارونما (سن=8/3±7/29 سال، =BMI 3/3±8/28 کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تمرین به مدت هشت هفته برنامة تمرین مقاومتی فزایندة سه جلسه در هفته را شامل سه نوبت با 10 تکرار بیشینه با 1 دقیقه استراحت بین نوبتها و حرکات انجام دادند. آزمودنیهای گروه مکمل و دارونما روزانه دو قرص 500 میلیگرم سیر یا دارونما را در دو نوبت صبح و شب همراه با وعدة غذایی مصرف کردند. پیش و پس از هشت هفته تمرین و برنامة مکملدهی، دادههای آنتروپومتریکی و یک تکرار بیشینه (1-RM)، پروتئین واکنشگر C (CRP)، انسولین و گلوکز اندازهگیری و براساس آنها مقاومت به انسولین (IR) محاسبه شد. تغییرات نتایج قبل و بعد چهار گروه با تحلیل واریانس یکطرفه بررسی شد. در صورت مشاهدة معناداری آزمون تعقیبی بنفرونی بهکار رفت.نتایج: کاهش معنادار در سطوح سرمی CRP، مقاومت به انسولین و گلوکز در گروه تمرین+مکمل در مقایسه با سایر گروهها مشاهده شد (05/0>P). در مقابل سطوح انسولین تغییر معناداری را نشان نداد (05/0<P). در خصوص دادههای ترکیب بدن نتایج با کاهش معنادار و شایان توجه تودة چربی و افزایش معنادار تودة بدون چربی همراه بود، بهویژه در گروه تمرین مقاومتی+سیر (05/0>P).نتیجهگیری: با اینکه دادههای CRP و شاخص مقاومت به انسولین آزمودنیهای پژوهش حاضر در دامنة طبیعی بودند و بدون خطر بهنظر میرسید، در کل با توجه به نتایج پژوهش حاضر بهنظر میرسد برنامة تمرین مقاومتی فزاینده بههمراه مکملیاری سیر تأثیر مضاعفی بر وضعیت شاخص التهابی CRP و مقاومت به انسولین زنان دارای اضافه وزن در مقایسه با هر کدام از آنها بهتنهایی دارد.
Background and Purpose: Resistance exercise can reduce inflammation. On the other hand, garlic supplementation may have beneficial effects in combination with resistance training due to its wide-ranging effects, including its effect on inflammation. Therefore, this study aimed to investigate the effect of eight weeks’ progressive resistance training with garlic supplementation on serum hs-Crp levels and insulin resistance in overweight young women.Material and Methods: Forty-eight healthy age range: 20 to 40 years, randomly divided into four groups: resistance training + supplement (age=31.3 ± 3.1y, BMI=28.2 ± 2.7kg/m2), resistance training + placebo (age=30.7 ± 3.8y, BMI=26.4 ± 2.4 kg/m2), Garlic supplement (age=27.9 ± 2.5y, BMI=26.7 ± 3.9 kg/m2) and control (age=29.7 ± 3.8y, BMI=28.8 ± 3.3 kg/m2). Before and after eight weeks of training period, anthropometric data, one repetition maximum (1-RM), C-reactive protein (CRP), insulin and glucose were measured and insulin resistance (IR) was calculated. The subjects of the training group performed a progressive resistance training program for eight weeks, three sessions per week, including three sets with 10 repetitions maximum and one minute rest between sets and movements. Subjects in the supplement and placebo groups took two 500mg tablets of garlic or placebo daily in the morning and at night with a meal. Changes in the results before and after the in four research groups were examined using one-way analysis of variance. If statistical analysis were significant, the Bonferoni posthoc test was used for finding the place of differences.Results. Significant decrease in serum CRP levels, insulin resistance and glucose was observed in the training + supplement group compared to other groups (P 0.05). Regarding body composition analysis, the results were accompanied by a significant decrease in fat mass and a significant increase in lean body mass, especially in the training + garlic group (P Conclusion. Although hs-CRP data and insulin resistance index of the present subjects were in the normal range and seemed safe, but in general, according to the results of the present study, it seems that the progressive resistance training program with garlic supplementation had double effects on CRP as important inflammatory index and insulin resistance in overweight women compared to either alone.