Abstract:
پلاستیک مادۀ تخریب ناپذیری است که در محیطزیست باقی میماند و میتواند در فرآیند هوموئستاز اکوسیستم دخالت کند و اثرات سمی را روی سلامت حیوانات و انسان داشته باشد. تخمین زدهشده است که پلاستیکها حدود 10 درصد از زبالههای جهان را تشکیل میدهند و حدود 70 درصد از زبالههای بستر دریا را فرآوردههای پلاستیکی یکبارمصرف تشکیل میدهد مانند ظروف نوشیدنیها، ظروف بستهبندی مواد غذایی و نی پیشبینیشده است اگر همین روند ادامه پیدا کند، در دهۀ آینده میزان زبالههای پلاستیکی حتی بیشتر از اینها خواهد شد. پلی ساکاریدها، پروتئینها و لیپیدها مواد اصلی مورداستفاده برای تهیه فیلمها و پوششهای خوراکی هستند.چون بخش عمدهای از این بیوپلیمر ها منشا کشاورزی دارند و معمولا از محصولات گیاهی و حیوانی به دست میآیند، میتوان با تولید و استخراج آنها ارزشافزوده محصولات کشاورزی را بالا برد. پلی ساکاریدها دارای خواص تشکیل فیلم مطلوبی ازجمله مقاومت مکانیکی، خواص مانع کارآمد در برابر روغن و لیپیدها، انسداد انتقال گاز و نفوذپذیری انتخابی در برابر انتقال اکسیژن هستند. بااینحال، فیلمهای مبتنی بر پروتئین در مقایسه با فیلمهای مبتنی بر پلی ساکارید، خواص مکانیکی، نوری و مانع قویتری را نشان میدهند. یکی از معایب اصلی فیلمهای مبتنی بر پروتئین و پلیساکارید، تاثیر رطوبت بر ویژگیهای عملکردی آنها است.
Machine summary:
بسیاری از محققان کاربرد موفقیتآمیز پوشش و فیلم خوراکی ساختهشده با استفاده از پلیمرهای زیستی را برای حفظ خواص غذایی و ارگانولپتیکی محصولات غذایی مختلف ثبت کردهاند.
طبق مطالعات صورت گرفته توسط می و همکارانش پوششهای خوراکی ساختهشده از صمغ زانتان (Xanthan Gum) میتوانند بهعنوان پوشش کارآمد جهت افزایش، خواص تغذیهای و ارگانولپتیکی بچه هویج ( هویج اطلس) در زمان نگهداری، به مدت سه هفته در دمای 2 درجه سانتی گراد استفاده شوند[4].
جدول 1-روشهای تشکیل فیلمهای برای بستهبندی مواد غذایی پلیمر, محصول, روش, مرجع نشاسته ذرت با آمیلوز بالا, انبه, اکستروژن, [7] عصاره پوست موز کیتوزان موز, سیب, ریخته گری حلال, [8] پلی استرها, توتفرنگی, ریخته گری حلال, [9] کیتوسان, تخممرغ بلدرچین, ریخته گری حلال, [10] نانو ذرات اکسید روی همراه با ژل آلوئه ورا, انبه, ریخته گری حلال, [11] نشاسته ذرت, گوجهفرنگی, ریخته گری حلال - اکستروژن, [12] آگار سدیم، آلژینات, تکه پنیر، سوسیس، گوشت،, ریخته گری حلال, [13] پروتئین نخودفرنگی نشاسته کاساوا, روغن سویا , اکستروژن, [14] کیتوسان, توتفرنگی, ریخته گری حلال, [15] پاپایا مورینگا, گلابی, ریخته گری حلال, [16] اسید اسکوربیک, گلابی, ریخته گری حلال, [16] ژل آلژینات, سوسیس, اکستروژن, [17] روش ساخت پوشش، متناسب با ساختار شیمیایی، پلیمر زیستی استفادهشده است.
4- نتیجهگیری در این مقاله مروری استفاده از فیلم ها و پوشش های خوراکی بر پایه صمغ کتیرا بهعنوان یک روش سازگار با محیط زیست ، فوایدی همچون افزایش زمان ماندگاری و حجم پلاستیک استفادهشده در صنعت بستهبندی را کاهش می دهد و درنتیجه سبب حفظ محیطزیست و ایمنی مواد غذایی می گردد.