Abstract:
مقدمه و هدف: غلات شامل محصولات گندم، جو، برنج و ذرت دانهای بوده و در تغذیه انسان و دام دارای اهمیت میباشند. این محصولات جزء محصولات استراتژیک به حساب آمده و همواره مورد توجه سیاستگزاران بودهاند. هدف مطالعه حاضر بررسی تحلیل نوسانات بهرهوری کل عوامل تولید غلات ایران بر اساس شاخصهای مختلف در دوره زمانی 1396-1367 میباشد و دادههای مورد نیاز از گزارشهای وزارت جهاد کشاورزی استخراج شده است. مواد و روشها: در این پژوهش از شاخصهای مالم کوئیست، فارپریمونت و هیکس- مورستین استفاده شده است. یافتهها: نتایج نشان داد که متوسط تغییرات بهره وری کل عوامل گندم، جو، برنج و ذرت دانهای بر اساس شاخص مالم کوئیست (17، 21، 20، 21)، شاخص فارپریمونت (25، 8، 10، 11) و شاخص هیکس- مورستین (7، 1، 2، 3) درصد افزایش یافته است. تغییرات هر سه شاخص عمدتا ناشی از بهبود تغییرات تکنولوژیکی است. بحث و نتیجهگیری: به منظور افزایش تولید غلات و نیل به خودکفایی در تولید این محصولات راهبردی، ارتقای بهرهوری عوامل تولید از طریق کاربرد تکنولوژیهای جدید و مصرف بهینه نهادهها باید مورد توجه بیشتر قرار گیرند. یافتههای تحقیق حاضر دلالت بر روند صعودی اما ضعیف بهره وری کل عوامل تولید محصولات مزبور دارد. لذا ظرفیتهای مناسبی برای ارتقاء بهره وری وجود دارد.
Cereals include wheat, barley, rice and grain crops and are important in human and animal nutrition. These products are considered as strategic products and have always been considered by policy makers. The purpose of this study is to analyze the productivity fluctuations of Iranian grain production factors based on various indicators in the period 1988-2017 and the required data have been extracted from the sample census of the Ministry of Jihad Agriculture. In this study, Malmquist, Fare - perimont and Hicks-Moorsteen indices have been used. The results showed that the average changes in total productivity of wheat, barley, rice, corn and cereals of Malmquist index (17, 21, 20, 21, 20) and Fare-permont index (25, 8, 10, 11, 13) and Hicks-Moorsteen index increased by (7, 1, 2, 3, 3), Percentage respectively. The average change of all three indicators is due to the increase of technological changes. Therefore, in order to improve the productivity of grain production products, the application of new technologies and the optimal consumption of inputs should be given more attention