Abstract:
دسترسی به مقدار کافی مواد غذایی و سلامت تغذیهای از محورهای اساسی توسعه است و زیربنای پرورش نسل آتی کشور محسوب میشود. براساس مطالعات نقش تغذیه در سلامت، افزایش کارآیی و ارتباط آن با توسعه اقتصادی مورد تایید قرار گرفته است. همچنین، دسترسی به غذای کافی و مطلوب از ابتداییترین حقوق انسانهاست. اما مطالعات مختلف نشان میدهد جوامع روستایی که خود به عنوان متولیان امنیت غذایی مطرح هستند با مشکلات ناامنی غذایی روبهرو هستند که در شرایط خشکسالی این موضوع به مراتب وضعیت نامناسبتری دارند به این دلیل که خانوارهای روستایی همواره در خط مقدم آسیبپذیری از خشکسالی هستند و در صورت نبود سیستمهای کاهش خطر به سرعت تابآوری خود را از دست میدهند و از بخش کشاورزی خارج میشوند. لذا نیاز است اقداماتی اندیشیده شود تا آنان در شرایط خشکسالی همچنان در بخش کشاورزی فعالیت کنند و ستون فقرات امنیت غذایی در کشور حفظ شود. در راستای این مهم این پژوهش با هدف کلی طراحی الگوی پیشنهادی امنیت غذایی پایدار در شرایط خشکسالی انجام شد. جامعه آماری شامل تعدادی از متخصصین امنیت غذایی و کارشناسان کشاورزی بود. لذا برای انتخاب نمونههای مورد مطالعه، از نمونهگیری هدفمند از نوع گلوله برفی (ارجاع زنجیرهای) استفاده شد نمونهگیری تا اشباع دادهها ادامه یافت، در آخر تعداد شرکت کنندگان در تحقیق به 31 نفر رسید. روش تحقیق از نوع کیفی به روش نظریه داده بنیاد بود. دادههای پژوهش با استفاده از مصاحبه عمیق و بحث گروهی جمعآوری و با سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج بررسی الزامات امنیت غذایی پایدار در قالب روش داده بنیاد شامل 68 کد اولیه بودند که در نهایت به منظور طراحی مدل بهبود امنیت بهبود امنیت غذایی پایدار در شرایط خشکسالی به 8 الزام (مدیریتی، الزامات تکنولوژیکی، سیاسیتی و حمایتی، زیرساختی، فرهنگی و توانمندسازی، متنوعسازی، حفاظتی، پایدارسازی) تبدیل شدند و در قالب مدل اشتراوس و کوربین جایگذاری شدند.
This regard, this research was conducted with the general purpose of designing a proposed sustainable food security model in drought conditions. The statistical population consisted of a number of food safety experts and agricultural experts. Therefore, for selecting the samples, targeted snowball sampling (chain referencing) was used. Sampling continued until data saturation, in the end, the number of participants in the study reached 31 . The research method was of qualitative type based on the data theory method of the foundation. The research data were collected using a deep interview and group discussion and analyzed with three open, axial and selective coding methods.
The results of the review of the requirements of sustainable food security in the form of data approach of the foundation consisted of 68 initial codes. Finally, in order to design a safety improvement model, the improvement of food security in drought conditions was subject to 8 requirements (managerial, technological, policy and supportive, infrastructure, cultural and empowerment requirements, Diversification, conservation, stabilization) and were inserted into the Strauss and Corbin model.
Access to adequate nutrition and nutritional health is one of the main pillars of development and is the basis for the future development of the country. According to studies on the role of nutrition in health, its efficiency and its relation with economic development has been confirmed. Also, access to adequate and desirable food is one of the earliest human rights, but various studies show that rural communities, which themselves are responsible for food security, face food insecurity, which is in a drought condition much more inferior to the situation. Because rural households are always at the forefront of drought vulnerability and, in the absence of risk mitigation systems, they quickly lose their resilience and go out of the agricultural sector. Therefore, measures must be taken to enable them to continue to operate in agriculture in drought conditions and to maintain the backbone of food security in the country.