Abstract:
وجود نوسانات قیمتی و کاهش تولید در بخش کشاورزی امکان به خطر افتادن امنیت غذایی و سلامت جامعه و نارضایتی عمومی را دو چندان میکند؛ از اینرو تنظیم بازار این محصولات از مهمترین دغدغه های سیاستگذاران بخش کشاورزی است. این مهم زمانی میسر خواهد بود که سیاستگذار، عوامل موثر بر تقاضا و حساسیت قیمتی خانوارها را به خوبی درک نماید. در این پژوهش به منظور تخمین تقاضا ضمن لحاظ متغیرهای دموگرافیک از یک سیستم تقاضای تقریبا ایده آل با شاخص قیمت غیرخطی ترانسلوگ و رهیافت حداکثر انتروپی تعمیم یافته، استفاده شد. نتایج نشان میدهد با افزایش بعد خانوار مصرف برنج و غلات، تخم مرغ، روغن و شیر توسط خانوارها افزایش مییابد. کششهای غیرجبرانی نشان میدهند که تمامی کالاهای مورد بررسی در پژوهش با توجه به ماهیت استراتژیک خود کمکشش بوده و کالای ضروری به شمار میروند. کمترین کشش مربوط به گروه برنج و غلات و بیشترین کشش مربوط به گروه گوشت قرمز است. با توجه به ضروری بودن گروه کالاهای مورد بررسی، داشتن چشمانداز بلندمدت برای تامین کالاهایی مثل برنج و غلات و انواع گوشت که مهمترین منابع کسب کالری و پروتئین هستند باید در دستور کار سیاستگذران قرار گیرد؛ به گونه ای که تولیدکنندگان در برابر نوسانات ناگهانی بازار محافظت شوند.
The price fluctuations and reduction of production in the agricultural sector tend to double the possibility of jeopardizing food security and community health and public dissatisfaction; therefore, regulating the market of these products is one of the most important concerns of policymakers in the agricultural sector, which will be possible when the policymaker understands well the factors affecting the demand and price sensitivity of households. In this study, in order to estimate the demand, while taking into account the demographic variables, an Almost Ideal Demand System (AIDS) with the translog nonlinear price index and the Generalized Maximum Entropy (GME) approach was used. The results showed that with the increase in the size of a household, the consumption of rice and cereals, eggs, oil and milk by the household would increase. Also, non-compensatory elasticity showed that all the communities examined in the current research, due to their strategic nature, were of low-elasticity and, of course, they were essential communities; the lowest elasticity was related to the rice and cereal group and the highest elasticity was related to the red meat group. Considering the necessity of the examined group of communities, having a long-term vision for supplying communities such as rice, grains and types of meat, which are considered as the most important sources of calories and protein, should be on the policymakers' agenda, so that the producers are protected against sudden fluctuations in the market.