Abstract:
در بسیاری از کشورها،دولت برای حمایت از اقشار آسیبپذیر اجتماعی و تأمین حد اقل معاش مردم،پرداخت یارانهها بهویژه برای نان را مدنظر دارد. سالانه مبالغ هنگفتی از بودجه دولتها صرف پرداخت یارانهها میشود که معمولا اقشار غنی و فقیر یکسان از آن بهرهمند میشوند. اما با گسترش فعالیت بخش خصوصی و کاهش حجم مسؤولیتهای دولت در امور اقتصادی خرد،پرداخت هزینه یارانهها از دو جهت زیر سؤال رفته است.اول آنکه سالمسازی بودجههای عمومی،شفافیت یارانهها و حمایت مستقیم از اقشار آسیبپذیر را الزامی میسازد.دوم آنکه برای کاهش فشارهای تورمی که فعالیت بخش خصوصی را محدود میسازد و نیز تشویق سرمایهگذاری این بخش،واقعیسازی قیمتها ضروری است. به همین جهت،بحث تقلیل و حذف یارانهها و شفافسازی آنها،از اهمیت ویژهای در اقتصاد کشورها برخوردار شده است،هرچند حرکت در این زمینه همواره با مخالفتهای شدید عمومی روبهرو میشود،اما اقدامی الزامی است که خواهوناخواه در اقتصاد بسیاری از کشورها بهویژه کشورهای درحال توسعه که با محدودیت منابع مالی روبهرو هستند،صورت خواهد گرفت. در این مقاله،تجربهء مکزیک در زمینهء حذف یارانه ذرت را تشریح میکنیم.
Machine summary:
"انتظار میرود که ظرف پنجسال آینده سهم استفاده از آرد ذرت خشک در نانواییهای مکزیکی افزایش یابد و به 65 درصد برسد،درحالیکه اینک این *با حذف یارانه نان،سرمایهگذاری بر روی تجهیزات کارخانههای آردسازی افزایش مییابد و میزان خرید آرد به جای خمیر آماده از سوی نانواییها برای کاهش هزینه،افزایش مییابد.
در یک جمعبندی کلی میتوان گفت، حذف یارانه و واقعی شدن قیمت نان سبب میشود سرمایهگذاری در صنایع آردسازی و نیز واحدهای تولید نان غیرسنتی افزایش پیدا کند،ضمن آنکه از ضایعات گندم و نان تا حدود زیادی کاسته خواهد شد.
هرچند که در کوتاهمدت،حذف یارانه نان و افزایش قیمت آن ممکن است که اعتراضها و انتقادهایی را به دنبال داشته باشد،اما در نهایت از یک سو بار هزینههای دولت در پرداخت یارانه نان به عموم مردم کاهش مییابد و از سوی دیگر افزایش رقابت در صنعت آرد ونان، تعدیل قیمت را به دنبال خواهد داشت و مصرفکنندگان نیز در خرید نان،حساب ارزانی را نخواهند کرد که بخش قابلتوجهی از نان را ضایع کنند."