Abstract:
در این پژوهش«فرهنگ و سواد تغذیهای زنان در شهر شیراز»بررسی شده است.برای انجام این تحقیق، 499 زن در سنین بالاتر از 15 سال با روش نمونهگیری طبقهبندی تصادفی انتخابی گردیدند.با توجه به اینکه زنان بعنوان مهمترین عامل در تهیه مواد غذایی و مشخص کردن سبد غذایی خانوار بمشار میآیند، بهمین جهت آگاهی آنها از کیفیت مواد غذایی و تأثیر آن بر سلامت و تأمین نیازهای بدن و نیز باورهای آنها در مورد نحوه استفاده از مواد غذایی، شیوه تهیه و نگهداری آنها، نقش عمدهای را در تغذیه خانوار ایفا میکند.یافتهها نشان میدهد که با وجود آگاهی تعدادی از زنان از بهترین شیوههای مصرف
مواد غذایی، باز هم استفاده از شیوههای مطلوب، چندان متداول نیست.بطور کلی، در
انتخاب مواد غذایی، بیشتر از این که نیاز اعضای خانوار در نظر گرفته شود، در دسترس
بودن مواد و ذائقه اعضای خانوار ملاک قرار میگیرد.
Machine summary:
"با توجه به اینکه زنان بعنوان مهمترین عامل در تهیه مواد غذایی و مشخص کردن سبد غذایی خانوار بمشار میآیند، بهمین جهت آگاهی آنها از کیفیت مواد غذایی و تأثیر آن بر سلامت و تأمین نیازهای بدن و نیز باورهای آنها در مورد نحوه استفاده از مواد غذایی، شیوه تهیه و نگهداری آنها، نقش عمدهای را در تغذیه خانوار ایفا میکند.
بهمین جهت آگاهی آنها از کیفیت مواد غذایی و تأثیر آن بر سلامت و تأمین نیازهای بدن و نیز باورهای آنها در مورد نحوه استفاده از مواد غذایی، شیوه تهیه و نگهداری آنها، نقش عمدهای را در تغذیه خانوار ایفا میکند.
بالطبع توجه به وضعیت تغذیه کودکان، باعث بهرهوری بیشتر آنها در آینده گردیده و هزینه مراقبتهای بهداشتی را تا حدود زیادی کاهش خواهد داد(جدول 4) امنیت غذایی، علاوه بر رفاه اقتصادی و درآمد کافی جهت تهیه مواد غذایی مورد نیاز بدن، به در دسترس بودن مواد در محیط زندگی و نیز تقاضای خرید بستگی دارد.
با توجه به این که زنان نقش بسیار مهمی در اقتصاد خانوار دارند، آموزش و افزایش میزان آگاهی آنها نسبت به خواص مواد غذایی، میتواند تا حدود زیادی رفتار تغذیهای خانوار را تحت الشعاع قرار دهد.
تلاش در جهت کمرنگ کردن ارزشهای مبتنی بر عدم توانمندی زنان در تصمیم گیری و مشارکت در امور اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، توجه بیشتر به زنان در زمینه آموزش، اشتغال و کاهش محرومیتهای آنها، افزایش حیطه اختیارات زنان در تمام مسایل زندگی، افزایش آگاهی و تغییر نگرش آنها در زمینه انتخاب مواد غذایی و شیوههای مناسب پخت و نگهداری، به موازات سیاستهای فقر زدایی، نقش ارزندهای در موفقیت برنامههای توسعه خواهد داشت."