Abstract:
درحالحاضر آب شرب تهران عمدتا از منابع آب سطحی شامل رودخانههای کرج و جاجرود تأمین میشود.در مورد غلظت یون فلوراید در منابع مختلف تأمین آب شرب شهر تهران،اطلاعات دقیق و مستندی وجود ندارد.این تحقیق به منظور تعیین غلظت یون فلوراید در منابع اصلی تأمین آب شرب شهر تهران انجام شده است.به این دلیل 8 ایستگاه در رودخانه کرج و 5 ایستگاه در رودخانه جاجرود انتخاب گردید و در یک دوره 8 ماهه در چهار مقطع زمانی 2 ماهه در هر ایتسگاه نمونهبرداری انجام گرفت و در آزمایشگاه به روش اسپادنس (spadns) مقدار یون فلوراید در آنها اندازهگیری شد.دادههای به دست آمده نشان میدهد که غلظت یون فلوراید در آب رودخانههای جاجرود و کرج به ترتیب به محدوده 28% تا 52% و 15% تا 35% میلی گرم در لیتر بوده است.غلظت بهینه فلوراید به شرایط آبوهوایی و مقدار آب مصرفی بستگی دارد.براساس استاندارد آب ایران،مقدار بهینه آن در ماههای سرد سال 2/1 میلی گرم بر لیتر و در ماههای گرم سال 7% میلی گرم بر لیتر است.براین اساس مقدار کمبود یون فلوراید در رودخانههای کرج و جاجرود به ترتیب در ماههای گرم سال حدود 45% و 3% میلی گرم در لیتر و در ماههای سرد سال حدود 1 و 85% میلی گرم در لیتر است.بدین ترتیب تنظیم غلظت یون فلوراید آب شرب در حد استاندارد یا تأمین فلوراید مورد نیاز بدن به روشهای دیگر(خوراندن قطره فلوراید به کودکان)ضرورت دارد.
Machine summary:
"سازمان بهداشت جهانی مقدار 5/1 میلی گرم بر لیتر را به عنوان یک مقدار راهنما بیان کرده است (who,1995) که مشابه مقدار پیشنهادی کمیسیون جامعه اروپاست (cec,1998 سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده امریکا حد اکثر مقدار مجاز در آب آشامیدنی را به منظور جلوگیری از فلوروزیس استخوانی،4 میلی گرم در لیتر را به عنوان حد اکثر غلظت ثانویه که بیش از آن موجب بروز فلوروزیس دندانی میشود تعبیر کرده است.
در ایران مطالعاتی در زمینه غلظت یون فلوراید در منابع آب آشامیدنی انجام شده است که از جمله آنها میتوان به مقایسه پوسیدگی دندانی بین کودکان دبستانهای مشهد و سبزوار،با درنظر گرفتن فلوئور و کلسیم در آب آشامیدنی (سبزواری و حیدری،1350)،فلوئور و بهداشت دندان در بررسی شیمیایی آب بوشهر و برازجان(ایماندل،1352)،تعیین فلوئور در آبهای آشامیدنی ایران و بررسی امکان فلوریداسیون آنها (ادریسی،1354)،تحقیق و بررسی مقدار فلوراید آبهای آشامیدنی تهران(مغاکی و توکلی،1354)،تعیین مقدار فلوئور آبهای آشامیدنی دهستان گلجرات و قهقیون شهرستان ماکو(نجفی، عرب عصار و حیدری،1358)،تعیین میزان فلوراید در آبهای آشامیدنی استان اصفهان و رابطه آن با d.
مقایسه غلظت یون فلوراید در منابع اصلی تأمینکننده آب آشامیدنی شهر تهران(رودخانههای کرج و جاجرود)با استاندارد ثانویه سازمان حفاظت محیط زیست امریکا(0/2 میلی گرم در لیتر)،نشان میدهد که کمبود یون فلوراید در اینرودخانهها به ترتیب 77/1-67/1 و 66/1-57/1 میلی گرم در لیتر میباشد.
در مقایسه با استاندارد آب آشامیدنی ایران،میانگین مقدار کمبود یون فلوراید در رودخانههای کرج و جاجرود به ترتیب در ماههای گرم سال حدود 45% و 3% میلی گرم در لیتر در ماههای سرد سال حدود 1 و85% میلی گرم در لیتر است."