Abstract:
اصله یک کیلومتری ساحل زایندهرود و به میزان 70/8 میلی گرم در لیتر(7 برابر حد استاندارد 10 میلی گرم در لیتر)در تاریخ 80/1/27 اندازهگیری شد.میانگین غلظت نیتروژن نیتراتی چاه آب آشامیدنی روستای باغ ملک(چاه شمارهء 1)با چاه آب شهر ورزنه(چاه شماره 100)در طول مدت مطالعه تفاوت معنیدار نداشت ولی این غلظت در منطقه لنجان(کله مسیح،چمگردان،زرینشهر،فلاورجان و درچه)به علت فعالیت زیاد کشاورزی(بهطور عمده برنج کاری)با نقطه شروع(چاه شمارهء 1)و نقطه پایان(چاه شمارهء 100)دارای تفاوت معنیدار بود.همچنین،نتایج نشان داد که غلظت نیترات با هیچیک از پارامترهای شیمیایی اندازهگیری شده در نمونههای آب زیرزمینی همبستگی معنیداری ندارد.
Machine summary:
"جدول شمارهء(2):برخی از استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) برای آب آشامیدنی (به تصویر صفحه مراجعه شود) جدول شمارهء(3):حداکثر،حداقل و میانگین غلظت نیتروژن نیتراتی آبهای زیرزمینی در حاشیه رودخانه زایندهرود (به تصویر صفحه مراجعه شود) در طول مطالعه،9،62،15،06 و 26 درصد از چاههای مورد مطالعه به ترتیب در سالهای 7731 تا 1831 غلظت نیتروژن نیتراتی بالاتر از حد استاندارد EPA (01 میلی گرم بر لیتر)داشتند (جدول شمارهء 4).
(به تصویر صفحه مراجعه شود) شکل شمارهء(2)6میانگین غلظت نیتروژن نیتراتی در آب آشامیدنی در حاشیه زایندهرود در اصفهان قرار گرفتن این چاهها در مجاورت زمینهای زیر کشت برنج و رسوبات شنی عامل مهم نفوذ نیترات به آبهای زیرزمینی منطقه است.
جدول شمارهء(6):نتایج رگرسیون گام به گام بین یون نیترات و پارامترهای دیگر (به تصویر صفحه مراجعه شود) بالا بودن هدایت الکتریکی(حداکثر 54/1 و میانگین 91/3 دسی زیمنس بر متر)در یک سوم انتهای منطقه بعلت ورود زهآب زهکشها به رودخانه مشاهدات میدانی شامل کاهش تعداد حلقه چاه وضعیت نسبتا ضعیف برخی از محصولات کشت شده و تبخیز زیاد است.
شکل شمارهء(5) (به تصویر صفحه مراجعه شود) شکل شمارهء(5):میانگین غلظت نیتروژن در آب چاه کشاورزی در حاشیه زایندهرود بعد از شهر اصفهان تغییرات زمانی غلظتنیترات در آبهای زیرزمینی در طول مطالعه به طور کلی روند افزایشی داشت(شکل شمارهء 6).
(به تصویر صفحه مراجعه شود) شکل شمارهء(6):میانگین غلظت نیتروژن نیتراتی در آب آشامیدنی،فضای سبز،آب مصرفی کشاورزی قبل و بعد از شهر اصفهان نتیجهگیری -بیشترین مقدار غلظت معمولا مربوط به اواخر زمستان و اوایل بهار بود که دلیل آن میتواند آبشویی نیترات در اثر بارندگی در زمستان و شروع فصل کاشت باشد."