Abstract:
مقدمه: با توجه به اینکه بیماریهای روانی در عصر حاضر از شیوع بالایی برخوردار میباشند و یکی از بدخیمترین این بیماریها اسکیزوفرنیا
میباشد و با توجه به درمان مشکل این بیماری, محققان زبادی به دتبال یافتن ژاهی برای درمان یا کمک به درمان این بیماری میباشند. به تازگی
محققان متوجه تاثیر بعضی از میکروتوتریدتهای غذایی در درمان این بیماری شدهاند. لذا این تحقیق جهت نعیین تاثیر اسیدهای چرب غیراشباع
و وینامینهای گروه ب بر درمان بیماری اسکیزوفرنیا انجام شدهاست.
مواد و روشها: این بررس ی کارآزمایی بالینی نیمهتجربی بوده و بر زو ی ۳۰ بیازمبنّلا به اسکیزوفرتیا که در مرکز نگهداری بیماران روانی مزمن
بستّری بودند, انجام شدهاست. جمعآ وری اطلاغعات دز سه مرحله انجام شد. اولین مرحله جمعآوری اطلاعات د رآغاز پژوهش و بدون دخالت دادن
متغیر مستقل, مرحله دوم جمعآوری اطلاعات سه ماه بعد از مرحله اول و باز هم بدون"دخالث دادن متغیر مستقل (خود شاهد) و مرحله سوم پس
از سه ماه تغذیه بیماران با رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب غیراشباع و ویتامینهای گروه ب (مورد) انجام گردید. ابزا رگردآوری اطلاعات, مقیاس
استاندارد تعیین میزان شدت علایم مثبت و منفی اسکیزوفرن بود. در پایان نیز شدت علایم بیماران در سه مرحله جممآوری اطلاعات اندازهگیری
گردید.
یاقتهها: با مقایسه اطلاعات جمعآوری شده در سه مرحله مشخص شد که شدت علایم مثبت بیماری بیماران در طی مرحله دوم و سوم پینی بند
از دخالت دادن رژیم غذایی جاوی میکرونوترینتهای مذکو ر کاهش معنیداری را از لحاظ آماری نشان میدهد (۳*۰/۰۱). میزان سوءفلن بیماران
نیز بعد از دخالت دادن رژیم غذایی مذکو رکاهش معنیداری را نشان میدهد (۳>۰/۰۵). لازم به ذک ر است که هیچ تفاوت آماری معنیداری بین
شدت علایم منفی بیماران قبل و بعد از مداخله دیده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به هزینه زیاد و استرس فراوانی که بیماری اسکیزوفرن به اطرافیان فرد مبتلا وارد میکند و اینکه بخش عمدهای از این
استرس مربوط به علایم مثبت بیماری میباشد و با توجه تاثیر مثبت رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب اشباع نشده و ویتامینهای گروه ب بر
کاهش علایم مثبت و سوءظن بیماران, محققین استفاده از مواد غذایی حاوی این دسته از میکرونوترینتها را به میزان کافی به بیماران مبتلا به
بیماری اسکیزوفرن توصیه میکنند.
Machine summary:
لذا این تحقیق جهت تعیین تأثیر اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامینهای گروه ب بر درمان بیماری اسکیزوفرنیا انجام شده است.
بافتهها:با مقایسه اطلاعات جمعآوری شده در سه مرحله مشخص شد که شدت علایم مثبت بیماری بیماران در طی مرحله دوم و سوم یعنی بعد از دخالت دادن رژیم غذایی حاوی میکرونوترینتهای مذکور کاهش معنیداری را از لحاظ آماری نشان میدهد (P<0/01) .
با توجه به اهمیت درمان بهتر و سریعتر این بیماری که سبب کاهش هزینه و استرس وارده بر اطرافیان بیمار و جامعه میشود و به منظور تعیین تأثیر اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامینهای گروه ب در روند درمان بیماری اسکیزوفرن این تحقیق بر روی 30 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن بستری در مرکز نگهداری بیماران روانی مزمن واقع در شهرستان شاهرود در سال 1383 انجام شد.
با مقایسه میانگین شدت و وخامت علایم 29 بیمار باقیمانده مشخص شد که بین مرحله اول و دوم جمعآوری اطلاعات که بدون دخالت دادن رژیم فوق الذکر انجام شد،هیچ اختلاف آماری معنیداری بین میانگین علایم در دو مرحله دیده نشد و این بدان معنا است که در طول این سه ماه شدت و وخامت علایم بیماران تغییر معنیداری نداشته است.
بحث بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق،اضافه کردن رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامینهای گروه ب سبب کاهش معنیدار علایم مثبت و سوءظن بیماران اسکیزوفرن خواهد شد.