چکیده:
هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر هشت هفته تمرین هوازی به همراه مصرف شیر بر میزان GLUT4، گلوکز و انسولین در پسران نابالغ دارای اضافه وزن بود. به این منظور، 28 پسر نابالغ (8 تا 10سال) دچار اضافه وزن(BMI) براساس پرسشنامة تغذیه ای، قابلیت های ورزشی، شاخص توده بدنی، صحت و سلامت بدنی از بین داوطلبان انتخاب شدند. سپس آزمودنی ها به طور تصادفی به چهار گروه تمرین، شیر، تمرین + شیر و کنترل تقسیم شدند. برنامة تمرینی به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته و با شدت 60 - 45 درصد حداکثر ضربان قلب انجام گرفت. گروه های دریافت کنندة مکمل شیر 236 میلی لیتر شیر در روز مصرف کردند. خونگیری در شرایط 14 ساعت ناشتایی، قبل و بعد از 8 هفته برای ارزیابی سطوح GLUT4، گلوکز و انسولین انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس عاملی صورت پذیرفت. یافته های نشان داد بعد از 8 هفته میزان GLUT4 در گروه های تمرین(001/0p=)، تمرین + شیر(005/0p=) و شیر (002/0p=) افزایش معنادار یافت. میزان گلوکز و انسولین در گروه های تمرین (به ترتیب 058/0p= و001/0p=)، تمرین + شیر (به ترتیب 001/0p= و003/0p=) و شیر (به ترتیب 002/0p= و001/0p=) کاهش داشت که این تغییرات به جز در گلوکز گروه تمرین در دیگر گروه ها معنادار بود. بنابراین به نظر می رسد یک دوره تمرین هوازی همراه با مصرف شیر، موجب بهبود هموستاز گلوکز، کاهش سطح انسولین و افزایش GLUT4 در پسران نابالغ دچار اضافه وزن می شود.
خلاصه ماشینی:
استادیار مدیریت ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی (واحد قائم شهر) چکیده هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر هشت هفته تمرین هوازی به همراه مصرف شیر بر میزان GLUT٤، گلوکز و انسولین در پسران نابالغ دارای اضافه وزن بود.
بنابراین به نظر میرسد یک دوره تمرین هوازی همراه با مصرف شیر، موجب بهبود هموستاز گلوکز، کاهش سطح انسولین و افزایش GLUT٤ در پسران نابالغ دچار اضافه وزن می شود.
Zemel & et al همکاران ١(١٩٩٨) نیز کاهش وزن را با رژیم بر پایۀ شیر نشان داده اند(٢٥).
از آنجا که چاقی و متعاقب آن دیابت ، در تمام جوامع و در کشور ما در حال افزایش است ، تحقیق حاضر سعی دارد اثر یک دوره تمرین هوازی به همراه مصرف شیر را بر میزان GLUT٤، گلوکز و انسولین در پسران نابالغ دارای اضافه وزن بررسی کند.
پژوهش حاضر نشان داد که ٨ هفته فعالیت هوازی موجب افزایش معنادار GLUT٤ به میزان ٣٤ درصـد و کاهش انسولین و گلوکز به میزان ٢٥ و ٩ درصد مـیشـود.
همچنین نتایج تحقیق محبی و همکاران (١٣٨٩)، روی ١٦ مرد میانسال سالم و چاق نشـان داد ١٢ هفته فعالیت شدید هوازی موجب کاهش معنادار سطح گلوکز و انسولین حالت ناشتا و مقاومت انسـولین میشود(١).
تحقیق حاضر نشان داد مصرف شیر موجب افزایش معنادار GLUT٤ به میزان ٩ درصد درگروه شـیر و ٢٥ درصد در گروه تمرین + شیر میشود.
در مجموع ، تحقیق حاضر نشان داد یک دوره تمرین هوازی موجب افزایش GLUT٤ و کاهش سطح انسولین و گلوکز می شود.