چکیده:
چاقی یک بیماری مزمن و چند عاملی است. مکانیسم های عصب شناختی و رفتاری متعددی در خوردن بیش از اندازه غذا یا خوردن بیش از حد نیاز وجود دارد که ممکن است منجر به چاقی شود. افراد چاق از سوگیری توجه نسبت به سرنخ های مرتبط با غذا رنج می برند. روش های مختلفی برای تعدیل سوگیری توجه وجود دارد، مثل تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و برنامه تعدیل سوگیری توجه. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی هر یک از روش های ABMT و tDCS و ترکیب این دو روش بر ولع مصرف غذا در افراد چاق بود. 48 نفر افراد چاق و دارای اضافه وزن داوطلب مراجعه کننده به کلینیک آتیه به سه گروه آزمایشی (گروه تحت درمان با tDCS، گروه تحت درمان با ABMT و گروهی که از ترکیب این دو روش استفاده کردند) و دو گروه کنترل (گروه تحت درمان با Sham tDCS و گروه تحت درمان با Sham ABMT) تقسیم شدند. ابتدا از نظر متغیرهای دموگرافیک شامل سن، قد و وزن، سابقه چاقی و سایر اختلالات جسمی و روانشناختی مورد بررسی قرار گرفته و سپس پرسشنامه ولع مصرف غذا (FCQ) را پر کردند و به مدت 10 جلسه طی 2 هفته در معرض روش های درمانی قرار گرفتند. در پایان دوره درمانی مجددا گروه ها پرسشنامه ولع مصرف غذا (FCQ) را پر کردند. نتایج نشان داد که روش tDCS به تنهایی و ترکیب آن با ABMT به شکل معناداری نمرات FCQ را در پس آزمون کاهش دادند. روش ABMT به تنهایی نتوانست این تغییر معنادار را ایجاد نماید. یکی از دلایل این مسئله می تواند کم بودن تعداد جلسات درمانی باشد که مانع استحکام یادگیری شده است.
خلاصه ماشینی:
اثر افزايشي ترکيب روش هاي تعديل سوگيري توجه و تحريک الکتريکي مستقيم از روي جمجمه بر کاهش ولع مصرف غذا در افراد مبتلا به چاقي The effectiveness of an augmented tDCS and ABMT on reducing food craving in obese individuals محمدعلي بشارت * Mohammad Ali Besharat * رضا رستمي Reza Rostami معصومه کريمي ** Masoumeh Karimi *** حجت اله فراهاني Hojjatollah Farahani چکيده Abstract چاقي يک بيماري مزمن و چند عاملي است .
هدف اين پژوهش بررسي اثربخشي هر يک از روش هاي tDCS( and)transcranial Direct Current Stimulation ABMT و tDCS و ترکيب اين دو روش بر ولع مصرف غذا در افراد چاق بود.
Keywords: obesity, transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), Attention Bias Modification Treatment (ABMT) ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ * عضو هيات علمي دانشگاه تهران email: besharat@ut.
به همين 1- food cues 2- neurocognitive 3- attention biases 4- hyper-responsivity 5- cognitive bias 6- motivational state 7- wanting دليل ، ميتوان "سوگيري توجه " را به عنوان شاخصي از تفاوت هاي فردي در کسب لذت از دريافت غذا محسوب کرد.
در مورد ولع 1- model of food reward 2- eye tracking paradigm 3- Attention Bias Modification Treatment (ABMT) 4- bottom-up مصرف غذا و چاقي، محرکها به جاي اينکه تهديدکننده طبقه بندي شوند، در قالب محرکهاي مرتبط با غذا مثل تصوير غذا يا بوي آن بررسي ميگردند.
بحث هدف از اين پژوهش ، بررسي اثربخشي هر يک از روش هاي ABMT و tDCS و ترکيب اين دو روش در کاهش ولع مصرف افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقي بود.