چکیده:
باتوجه به اینکه بیشتر سیاست های دولت از طریق ساز و کار تغییر قیمت های نسبی انجام می پذیرد، لذا لازم است آثار این تغییرات قیمت بر رفاه اقتصادی مورد سنجش قرار گیرد. این مقاله نیز به بررسی آثار رفاهی ناشی از تغییر قیمت مواد پروتئینی مصرفی خانوارهای شهری پرداخته است. برای این منظور با استفاده از اطلاعات درآمد - هزینه خانوار شهری، برآوردهای سیستم تقاضای تقریبا ایدهآل درجه دو انجام شد. یافتههای محاسبه کشش مخارج خانوارهای شهری نشان داد که گوشت دام، گوشت پرندگان، ماهی و میگو و فراوردههای آن و شیر و فراوردههای آن کششناپذیرند. همچنین نتایج کشش خودقیمتی جبرانی نشان داد که خانوارهای شهری نسبت به تغییر قیمت گوشت دام و ماهی و میگو و فراوردههای آن در مقایسه با سایر مواد پروتئینی، با ثابت بودن سایر شرایط، واکنش بیشتری از خود نشان میدهند و در صورتیکه قیمت مواد پروتئینی دو برابر گردد رفاه تغذیهای خانوارهای شهری حدودا 48 درصد کاهش مییابد.
خلاصه ماشینی:
بررسی آثار رفاهی ناشی از تغییر قیمت مواد پروتئینی مصرفی خانوارهای شهری 2 حامد دهقانپور ١، محمد بخشوده تاریخ دریافت : ١٣٩٤/٤/١ تاریخ پذیرش: ١٣٩٥/٦/١٣ چکیده باتوجه به اینکه بیشتر سیاست های دولت از طریق ساز و کار تغییر قیمت های نسبی انجام می پذیرد، لذا لازم است آثار این تغییرات قیمت بر رفاه اقتصادی مورد سنجش قرار گیرد.
همچنین نتایج کشش خودقیمتی جبرانی نشان داد که خانوارهای شهری نسبت به تغییر قیمت گوشت دام و ماهی و میگو و فراوردههای آن در مقایسه با سایر مواد پروتئینی ، با ثابت بودن سایر شرایط ، واکنش بیشتری از خود نشان می دهند و در صورتی که قیمت مواد پروتئینی دو برابر گردد رفاه تغذیه ای خانوارهای شهری حدودا ٤٨ درصد کاهش می یابد.
مبانی نظری و روش تحقیق تشخیص سیستم تقاضای مناسب با بررسی منحنی انگل برای هر گروه از مواد پروتئینی (گوشت دام، گوشت پرندگان، ماهی و میگو، شیر وفراوردههای لبنی و تخم پرندگان) انجام گردید که به صورت رگرسیون پارامتری سهم مخارجی هر گروه از مواد پروتئینی روی لگاریتم مخارج کل مواد پروتئینی می باشد.
نتایج آزمون والد برای تشخیص فرم تابعی مناسب سیستم تقاضا (رجوع شود به تصویر صفحه) مأخذ: یافته های تحقیق *** معنی داری در سطح ٥% نتایج برآورد سیستم تقاضای مواد پروتئینی برای خانوارهای شهری ایران در جدول ٢ ارائه شده است .
کشش های مخارجی تقاضا برای انواع مواد پروتئینی در جدول ٣ نشان داده شده است .
Agricultural Economics and Development, 15 (57): 31-60.
Agricultural Economics and Development, 15 (57): 31-60.