چکیده:
Cold plasma is a new technology which is originated from the natural phenomenon named tundra. This technology has been used for electronics devices and printing technology before using in agriculture field. It has now been researching for the vast biological area due to its effects on microorganisms, chemical compounds’ of food staffs, rheological aspects, nutrition values and organoleptic characteristics of plant and animal foods. So, several application of cold plasma in industry will be shown as a new area of consideration such as medical, wastewater treatment, and polymer technology and food science.
Gas ionization process which forms other reactive chemical materials like radicals, UV light and heat, show specific effect on the process object.
Plant products such as pharmaceutical plants are also a new area of scientific investigation subjects for cold plasma applications. Cold plasma in atmospheric pressure has been recorded that it can stabilize nitrogen in plants and soil. Therefore it has an important role in the fortification of plants components. Plasma-induced activation of Phyto-actuators in plants also has been recorded by plant physiology experts.
The aim of this article is to review the effects of cold plasma and it will be discussed on plant components from the view of their quality and quantities. Besides its technological aspect in the pharmacological field will be explained such as active components and functional food which are important in industry.
پلاسما سرد یک فناوری جدید است که از پدیده طبیعی به نام tundra سرچشمه گرفته است. این فناوری قبل از استفاده در زمینه کشاورزی برای دستگاه های الکترونیکی و فناوری چاپ استفاده شده است. هم اکنون به دلیل تأثیر آن بر میکروارگانیسم ها ، ترکیبات شیمیایی کارکنان مواد غذایی ، جنبه های رئولوژیکی ، ارزش غذایی و خصوصیات ارگانولپتیک غذاهای گیاهی و جانوری ، در حال تحقیق در مورد منطقه وسیع بیولوژیکی است. بنابراین ، استفاده از چندین پلاسما سرد در صنعت به عنوان منطقه جدیدی از جمله پزشکی ، تصفیه فاضلاب و فناوری پلیمر و علوم غذایی نشان داده می شود.
فرآیند یونیزاسیون گاز که مواد شیمیایی واکنش پذیر دیگری مانند رادیکال ها ، نور ماوراء بنفش و گرما تشکیل می دهد ، تأثیر خاصی روی جسم فرآیند می گذارد.
محصولات گیاهی مانند گیاهان دارویی نیز منطقه جدیدی از موضوعات تحقیق علمی برای کاربردهای پلاسما سرد است. پلاسما سرد در فشار اتمسفر ثبت شده است که می تواند نیتروژن را در گیاهان و خاک تثبیت کند. بنابراین نقش مهمی در تقویت عناصر گیاهان دارد. فعال سازی ناشی از پلاسما فعال کننده های گیاهی گیاهی در گیاهان نیز توسط کارشناسان فیزیولوژی گیاهان ثبت شده است.
هدف از این مقاله ، بررسی اثرات پلاسما سرماخوردگی است و از نظر کیفیت و کمیت آنها در مورد اجزای گیاهی مورد بحث قرار خواهد گرفت. علاوه بر این جنبه فن آوری آن در زمینه دارویی مانند اجزای فعال و مواد غذایی کاربردی که در صنعت از اهمیت برخوردار هستند توضیح داده خواهد شد.
خلاصه ماشینی:
So, several application of cold plasma in industry will be shown as a new area of consideration such as medical, wastewater treatment, and polymer technology and food science.
Key words: cold plasma, plant processing, health, pharmaceutical 1- Introduction Partially ionized gas which acts on microbial viability, enzyme activity with minimum effect on biological tissues in the low temperature can be resulted via cold plasma technology (Šimončicová et al.
2- Literature review Many agricultural technologies, biological science, medical treatment or plant and food preservations can be optimized via cold atmospheric pressure plasma (CAPP) (Šimončicová et al.
Effect of non-thermal plasma technology (NTP) treatment on the functional components of food has been summarized in table 1 with the concern of bioactive compounds changes by some technologies (Muhammad Aliyu et al.
4- Conclusion Cold atmospheric plasma treatment is a new non-thermal technology for food pharmaceutical components processing.
Effects of Nonthermal Plasma Technology on Functional Food Components.