چکیده:
آلودگی محیط زیست ناشی از خروج خونابه مرغ بستهبندی شده یکی از بزرگترین مشکلات در عرصه تولید و توزیع این محصولات به حساب میآید. اثر عصاره لیمو و پد سلولزی بر برخی خصوصیات شیمیایی، میکروبی و ظاهری گوشت بستهبندی شده ران مرغ مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین، بدلیل اینکه در صورت جلوگیری از رشد میکروبی ترکیباتی که از ضایعات طیور انتشار مییابند نیز کاهش خواهد یافت، تاثیرات محیط زیستی این پژوهش دارای اهمیت است. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر پدسلولزی و حضور عصارهها نسبت به نمونههای فاقد پد بر عوامل میزان جذب خونابه، مهار افزایش TVN و اندیس پراکسید معنی دار (P <0. 01) است. دلیل این امر را میتوان به جذب ترکیبات موجود در خونابه توسط پد و حضور ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانی عصاره نسبت داد که سبب افزایش کیفیت در نمونههای حاوی پد همراه عصاره میشوند. به ترتیب حضور 5 و 1 درصد عصاره لیمو سبب مهار افزایش بار میکروبی کل و باکتریهای سرما دوست میشود. بررسی نتایج بو، رنگ و مطلوبیت کل در نمونههای ران مرغ نشان داد که همه نمونهها در روز صفر در وضعیت خوبی قرار داشتند که با گذشت زمان استفاده از پد سلولزی در ویژگیهای بو و رنگ تغییر معنیداری ایجاد نمیکند، اما تغییرات در میزان رنگ نسبت به بوی محصول بواسطه جذب خون و کاهش ظرفیت نگهداری گوشت در طی گذر 6 روزه محسوستر است. در حالت کلی طی گذر زمان، نمونههای حاوی عصاره نسبت به نمونههای شاهد در شرایط مطلوبتری از نظر همه فاکتورها قرار گرفتند که در نتیجه از افزایش آلودگیهای میکروبی، خونابهها و سایر عوامل زیانبخش به محیط زیست جلوگیری کرد.
Environmental pollution caused by the blood from packaged chicken is one of the biggest problems in the production and distribution of these products. The effect of packaging with cellulose pad and lemon extract on chicken drumstick samples was studied on some chemical, microbial and physical properties. The environmental effects of this study are also important because the compounds released from poultry waste will be reduced if microbial growth is prevented. The results showed that the effect of cellulose and the presence of extracts compared to samples without pad on blood absorption factors, inhibition of TVN increase and peroxide was significant (p <0.01). This can be due to the absorption of compounds in blood by pad and the presence of phenolic and antioxidant compounds in the extract that increase the quality of the samples containing the pad with the extract. The presence of 5% and 1% of lemon extract inhibits the increase of total microbial load and cryophilic bacteria, respectively. Examination of odor, color and total desirability results in chicken thigh samples showed that all samples were in good condition on day 0, which did not change significantly in the smell and color properties after just using the cellulose pad. However, changes in color compared to the smell of the product are more noticeable due to blood absorption and reduction of meat storage capacity over a period of 6 days. In general, over time, the samples containing the extract were in better conditions for all factors than the control samples. As a result, it will prevent the increase of microbial contamination, bloodshed and other harmful factors to the environment.
خلاصه ماشینی:
com Feasibility of increasing the shelf-life of hens packed with cellulose pad and lemon extract and its environmental effects 1,2*5 Azam Barani-Beyranvand1, Hamed Ghafouri-Oskuyi1, Hamed Kioumarsi 1- Faculty of Agriculture, Mehraeen Higher Education Institute, Bandar-e Anzali, Iran 2- Animal Science Research Department, Gilan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gilan, Iran Article Info Abstract Article type: Environmental pollution caused by the blood from packaged chicken is one of the Research Article biggest problems in the production and distribution of these products.
The effect of packaging with cellulose pad and lemon extract on chicken drumstick samples was studied on some chemical, microbial and physical properties.
The Accepted: results showed that the effect of cellulose and the presence of extracts compared to 09/06/2022 samples without pad on blood absorption factors, inhibition of TVN increase and Available online: peroxide was significant (p >0.
نتايج حاصله بيانگر اين نکته است که استفاده از پد سلولزي در بسته بندي مرغ طي ماندگاري ٦ روزه در دماي يخچال ، اثر معني داري (٠٠٥ اما وجود پد به ترتيب در حضور ٥ و ١ درصد عصاره ليمو ترش ، باعث کاهش معنيدار در ميزان باکتريهاي سايکروتروف در طي زمان ميشود.
Combined effect of oregano essential oil and modified atmosphere packaging on shelf-life extension of fresh chicken breast meat, stored at 4ºC, Food Microbiology, 24, 607-617.
Effect of chitosan coating containing oregano essential oil on shelf life of chicken fillets during refrigerated storage.