چکیده:
منطقه برم دامغان در حاشیه کویر حاج علی قلی قرار دارد که به علت شور شدن منابع آب و خاک در معرض بیابانی شدن قرار دارد در این تحقیق سعی شده است تا از طریق بررسی عوامل شوری آب و خاک در این منطقه‘راهکارهای مناسب ارائه شود.وسعت اراضی مورد مطالعه در حدود 1000 هکتار و شامل 7 حلقه چاه عمیق ونیز آب رودخانه چشمه علی (با دبی متوسط 30لیتر در ثانیه)می باشد. برای انجام این تحقیق ابتدا محدوده مورد مطالعه با GPS مکان یابی شد.سپس جهت بررسی خاک منطقه‘15 پروفیل با توجه به الگوی کاشت مناسب ومنابع آبی حفر شد و نمونه برداری از آن صورت گرفت.همچنین جهت بررسی آب منطقه‘نمونه برداری از آب منطقه انجام شد.با آزمایش نمونه های آب و خاک‘پارامترهای مورد نظر معین و همچنین وضعیت زمین شناسی حوضه بالا دست و میزان تاثیر آن روی منابع آب و خاک منطقه بررسی شد. درنهایت آمار واطلاعات مربوطه توسط نرم افزارهای SAS و Minitab مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. عوامل شوری آب در منطقه عبارتند از : برداشت بیش از حد آبهای زیرزمینی‘سازندهای موجود در محل تغذیه آبهای زیرزمینی و شرایط اقلیمی . عوامل مهم شوری خاک عبارتنداز:آبیاری با آب شور‘رها کردن زمین‘شیوه نادرست آبیاری‘الگوی کشت نامناسب‘شرایط اقلیمی و شکل اراضی.