خلاصة:
دست به عنوان یکی از مهمترین راه انتقال عامل عفونت مطرح است و تاکید زیادی در مورد بهداشت دست صورت گرفته است. در همین راستا، هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر عصاره پوست گردوی سبز به عنوان ماده پایه تشکیل دهنده شوینده ضد میکروبی سطوح بر دست مصرف کنندگان بود. در سالهای اخیر به استفاده از عصاره های گیاهان و اسانسها در تولید مواد شوینده تاکید به سزایی شده است. پوست سبز گردو از ضایعات کشاورزی است که به دلیل داشتن ترکیبات فنولی، میتواند به عنوان یک ترکیب طبیعی با خواص بیولوژیک مطرح باشد و باعث کاهش بسیاری از بیماریها و جلوگیری از فعالیت اکسایش لیپیدها شده و به عنوان عوامل ضدمیکروبی نیز مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه عصاره آبی پوست سبز گردو در دو دمای ١٥ و ٠٠ درجه سانتیگراد استخراج شد. میزان رطوبت) برحسب درصد وزنی (و pH عصاره استخراج شده محاسبه گردید. به علوه جهت بررسی ویژگیهای آنتی باکتریالی عصاره از روش کری بلر استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که عصاره استخراج شده براساس استانداردهای ملی ایران از درصد رطوبت و pH مناسبی برخوردار بود. همچنین، عصاره پوست سبز گردو دارای تاثیر قابل توجهی بر روی باکتری استافیلولکوکوس اورئوس داششت و میزان هاله عدم رشد قطری حدود ٢/٠ میلی متر را ایجاد کرد که این مقدار جهت استفاده از عصاره به عنوان ماده ضدمیکروبی بسیار مطلوب میباشد. پوسته سبز گردو با توجه به مقادیر مناسب ترکیبات فنولی می تواند به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدانی و ضدمیکروب طبیعی ارزان مورد استفاده قرار گیرد. به طور کلی نتایج نشان داد که عصاره پوست سبز گردو به عنوان منبع غنی و بالقوه از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی قابل استفاده در صنایع بهداشتی و در جهت حفظ سلمت انسان میباشد.