خلاصة:
امروزه، جایگاه غذا در زندگی انسان از نیازی فیزیولوژیک فراتر رفته و ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی یافته است. مردمشناسی غذا و تغذیه حوزهای از پژوهش در مردمشناسی است که به بررسی ابعاد مختلف غذا در زندگی انسان میپردازد. مطالعة حاضر در چارچوب مردمشناسی غذا و تغذیه به بررسی فرهنگ غذایی اهالی شهرستان فومن (فومنات) پرداخته است. بهاینمنظور، با استفاده از روش قومنگاری نظاممند، تفسیری و چندمکانی فرهنگ غذایی شهرستان فومن توصیف، و رفتارها و آدابورسوم مربوط به تغذیه در فصلهای گرم سال بررسی شده و نتایج بهصورت درونمایهها یا مولفههای نظام غذایی سنتی استخراج و ارائه شده است. برخی درونمایههای بهدستآمده عبارتاند از: اصلیترین مواد بهکاررفته در غذاهای محلی فومن، نمود زبانی غذا، سفره، کنارغذا، منشا مواد غذایی، ظروف، هویت، آمیختگی فرهنگی، سلامتی، غذای مراسم.
ملخص الجهاز:
این مطالعه ، ضمن ________________________________________________________ 1 Paul Rozin 2 The Meaning of Food in Our Lives 3 Sobel, Jeffery 4 Cultural Comparison Research Designs in Food, Eating and Nutrition ١٠٨ توصیف این فرهنگ غذایی و ابعاد و دلالت های غذا برای مردم بومی شهرستان و بررسی و تحلیل نوع ارتباط این مردم با غذا، به میزان استفادۀ مردم از دانش سنتی بومی غذایی نیز می پردازد و سنت های مربوط به تغذیه را، که امروزه رواج دارند، بررسی و تحلیل می کند.
________________________________________________________ 1 Hannah Bradby 2 Glaswegan Punjabo Women's Thinking about Everyday Food 3 Fast food/ spoiled identity: Iranian Migrants in the British Catering Trade 4 Allison James 5 How British is British Food 6 Everyone Eats 7 Food and Borders 8 Anderson ١١٢ در ایران نیز در زمینۀ مردم شناسی غذا و تغذیه مطالعات زیادی انجام شده است ؛ از آن جمله می توان به برخی آثار علی بلوک باشی ، مانند قهوه خانه و قهوه خانه نشینی در ایران (١٣٩٣) و آشپز و آشپزخانه (١٣٩٢) و مقالاتی نظیر «انسان شناسی خوراک » از ناصر فکوهی (١٣٨٤) و «آبگوشت در آوند فرهنگ ایرانی » از علی شهیدی (١٣٩٣) اشاره کرد.
این نشان می دهد با اینکه وضعیت اقتصادی بر نحؤە انتخاب مواد غذایی تأثیرگذار است ، اما برنج به دلیل اهمیتی که در فرهنگ گیلان دارد استثنا باقی مانده و مردم هنوز تمام تلاش خود را برای مصرف برنج ایرانی ، آن هم با طبخ و آداب فرهنگی خاص منطقه ، به کار می بندند.