Abstract:
اﮔﺮ ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﺑﺎ ﮐﺎر ﮐﺸﺎورزی ﮐﻪ ﻧﯿﺎز و ﻣﻌﺮوف ﻫﻤﻪ ﻫﺴﺖ ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺷﻮد ﺑﺎﻋﺚ ﺑﻪ وﺟﻮد آﻣﺪن زﯾﺮﺷﺎﺧﻪ ای از ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﺑﻪ ﻧـﺎم گردﺷﮕﺮی ﮐﺸﺎورزی ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ، ﮐﻪ ﻧﯿﺎز ﺑﻪ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ و زﯾﺮﺳﺎﺧﺖ ﻫﺎی ﮐﻼن ﻧﺪارد و ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎﻋﺚ ﺗﻮﺳـﻌﻪ ، روﻧـﻖ ﮐﺸـﺎورزی ﺳﺘﺎ ﺷﻮد. در ﮐﻨﺎر ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﮐﺸﺎورزی ﺗﻮﺳﻌﻪ ﮔﺮدﺷﮕﺮی روﺳﺘﺎﯾﯽ و دﯾﮕﺮ ﺷﺎﺧﻪ ﻫﺎی ﮔﺮدﺷـﮕﺮی ﻣﺮﺑـﻮط ﺑـﻪ روﺳـﺘﺎ ﻫﻤـﺮاه ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﮐﺸﺎورزی ﺑﺎﻋﺚ ﺣﻔﻆ و ﺗﻮﺳﻌﻪ اوﻟﯿﻪ ﺗﺮﯾﻦ ﻋﺎﻣﻞ ﺷﮑﻞ ﮔﯿﺮی روﺳﺘﺎ ﯾﻌﻨﯽ ﮐﺸﺎورزی ﻣﯽ ﺷﻮد. اﯾـﻦ ﻣﻘﺎﻟـ در ﺗﻼش اﺳﺖ زﻣﯿﻦ ﻫﺎی ﮐﺸﺎورزی ﻣﺤﺼﻮﻻت اﻧﮕﻮر و زﻋﻔﺮان را ﻋﺎﻣﻠﯽ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮای ﺑﺮﮔـﺰاری ﮔﺮدﺷـﮕﺮی ﮐﺸـﺎورزی روﺳـﺘﺎﻫﺎی ﺑﺨﺶ ﻣﺮﮐﺰی ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن ﮐﺎﺷﻤﺮ ﻣﻌﺮﻓﯽ ﻧﻤﺎﯾﺪ. ﭼﻨﺎن ﮐﻪ اﯾﻦ دو ﻣﺤﺼﻮل ﺑﺎﻋﺚ اﯾﺠﺎد دو ﻓﺼﻞ ﻣﺠﺰا ﺑـﺮای ﮔﺮدﺷـﮕﺮی در ﺣﯿﻄـ ﮐﺸﺎورزی ﻫﺴﺘﻨﺪ. وﺟﻮد دﺷﺖ ﻫﺎی ﭘﻬﻨﺎور زﻋﻔﺮان، ﺑﺎﻏﺎت ﭘﻬﻨﺎور اﻧﮕﻮر و ﻣﺮاﺣﻞ ﮐﺎﺷﺖ و داﺷﺖ و ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻓﺮآورده ﻫﺎی ﺧﺸـﮑﺒﺎر اد ﻏﺬاﯾﯽ از اﻧﮕﻮر و ﺑﺮداﺷﺖ زﻋﻔﺮان ﺧﻮد ﺟﺎذﺑﻪ ای ﺷﮕﺮف ﺑﺮای دوﺳﺘﺪاران ﻃﺒﯿﻌﺖ و ﮐﺸﺎورزی ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. ﭘـﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿـﺮ ﺑـﺎ ﺑﻬﺮه ﮔﯿﺮی از ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ، اﺳﻨﺎدی، ﻣﯿﺪاﻧﯽ و ﺗﺤﻠﯿﻞ آﻣﺎری ) ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ- ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻋﺎﻣﻠﯽ اﮐﺘﺸـﺎﻓﯽ و آزﻣـﻮن ﻫـﺎی ﻣﺨﺘﻠـﻒ( ﻣ ﺟﻮد در ﻧﺮم اﻓﺰار spss و Excel در ﺟﻬﺖ ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻇﺮﻓﯿﺖ ﻫﺎی ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﮐﺸـﺎورزی ﻣﺤﺼـﻮل اﻧﮕـﻮر - زﻋﻔـﺮان روﺳـﺘﺎﻫﺎی بخش مرکزی شهرستان کاشمر مبادرت ورزید.نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها و تحقیقات میدانی این مهم بود که:منطقه مورد مطالعه قابلیت شناخت برای ایجاد گردشگری کشاورزی با تکیه بر محصولات انگور و زعفران را ندارند.ولی با توجه به مصاحبات همراه با کار میدانی پرسشنامه عدم شناخت روستاییان کشاورز،سطح سواد پایین و درک کم آنها از گردشگری و به ویژه گردشگری کشاورزی بوده است که در مورد این ظرفیت بالای کشاورزی که باید با گردشگری همراه شود هیچ گونه شناخت و اطلاعی نداشته اند.
Machine summary:
"در پژوهش مورد نظر با طراحی سؤالاتی در مورد شناخت کشاورزان از فرصت های گردشگری منطقه ؛ تمایل آنها به همراه شدن گردشگری با کار کشـاورزی در مزرعه ؛ میزان شناخت آنها در مورد گردشگری کشاورزی، علایق آنها نسـبت بـه ورود گردشـگر بـه باغـات و مـزارع کشـاورزان ، پرداخت وجه و خرید مستقیم محصولات آنها در حین بازدید و سؤالاتی در مورد ظرفیت های فرهنگی و اجتمـاعی و اقتصـادی روستاهای مورد مطالعه برای ورود گردشگران ؛ سؤالاتی پیرامون استفاده از روش هـای سـنتی و نـوین کشـاورزی و آبیـاری در مزارع انگور و زعفران و همچنین سؤالاتی در رابطه توسعه گردشـگری کشـاورزی بـا توسـعه کشـاورزی مطـرح شـد کـه بـرای پاسخگویی به آنها از طیف لیکرت خیلی زیاد- زیاد- کم - خیلی کم استفاده می شود.
نتایج بررسی فرضیه متغیر تعداد میانگین انحــــراف معیار آماره T درجــــــه آزادی ســــــطح معنی دار نتیجه شناخت قابلیت و توسـعه گردشگری کشاورزی 260 2/007 0/454 17/497- 259 0/000 کمتـــــــر از متوسط رد فرضیه ١ منبع :یافته های تحقیق ، ١٣٩٥ پیشنهادات در این راستا موارد زیر به منظور توسعه گردشگری به ویژه گردشگری کشاورزی در مورد محصولات کشاورزی انگـور و زعفـران روستاهای بخش مرکزی شهرستان کاشمر پیشنهاد می گردد: ارائه تورهای گردشگری کشاورزی از داخل و خارج استان در باغات و مزارع انگور و زعفران توسط مسئولین در ایـن حیطه برای آشنا سازی روستاییان با این فرآیند، زیرا آنها با پرسشنامه و کار تئوری به گردشـگری کشـاورزی و مزایـای آن پـی نخواهند برد."