Abstract:
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرمصرف زعفران و تمرینهوازی تناوبی بر شاخصهای اسپیرومتری، فیزیولوژیکی و فشار خون پسران غیر ورزشکار بود. بدین منظور در یک مطالعهی نیمه تجربی دو سویه کور، 40 دانشجوی پسر غیر ورزشکار داوطلب و سالم دانشگاه محقق اردبیلی با دامنه سنی 43/3±91/19 سال به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طورتصادفی در4 گروه 10 نفری ورزش- دارونما، ورزش-مکمل، مکمل و دارونما تقسیم شدند. گروه مکمل و مکمل-ورزش به مدت سه ماه، روزانه یک عدد کپسول حاوی 30 میلیگرمی پودر سرگل زعفران مصرف و گروه دارونما، دارونما دریافت کردند. یک روز قبل از شروع دوره مصرف مکمل و دارونما و پس از دوره، اسپیرومتری انجام شد. همچنین SBP، DBP، تعداد ضربان قلب، میانگین فشار سرخرگی (AMP)، فشار نبض و (تعداد تنفس طی یک دقیقه) اخذ و دادهها ثبت گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تی وابسته برای مقایسه درون گروهی و آزمون تحلیل واریانس یک راهه برای مقایسه دلتای بین گروهها (ANOVA) در سطح معنی داری (05/0P≤) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد مصرف سه ماهه زعفران و تمرین هوازی تناوبی باعث افزایش حجمها و ظرفیتهای ریوی (001/0P<) و کاهش فشارخون سیستولیک، دیاستولیک، تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس طی یک دقیقه، (001/0P<) گردید. همچنین نتایج نشان دهنده عدم اختلاف معنیدار بین گروههای ورزش – زعفران و زعفران در مواردFVC ، PEF، FEV1، FIV1 و گروههای ورزش- زعفران و ورزش – دارونما نیز در موارد MVV، PIF، بود. طبق یافتههای این پژوهش احتمالا مصرف مکمل سرگل گیاه زعفران و فعالیت ورزشی میتوانند اثرات سودمندی به جهت کاربردهای بالینی در درمان و پیشگیری از بیمارهای تنفسی و فشارخون داشته باشند.
The aim of the present study was to evaluate the effect of saffron consumption and intermittent aerobic exercise on the spirometryand physiological parameters and blood pressure in non-athletic boys. Accordingly, in a quasi-experimental, double-blinded study, 40 healthy non-athlete male volunteer students of University of MohagheghArdabili(mean age 19.91±3.43 years) were selected by convenience sampling method and were randomly divided into 4 groups (each 10 subjects): exercise-placebo, exercise-supplement, supplement and placebo. Supplement and exercise-supplement groups daily consumed a capsule containing 30 mg of saffron powder for 3 monthswhile placebo group consumed placebo. A spirometry was conductedone day before and also after the supplement and placebo protocol. Also, SBP, DBP, heart rate, mean arterial pressure (AMP), pulse pressure, and (the number of breaths in a minute) were collected and data were recorded. For data analysis, paired-sample ttest was used for intra-group comparisons and one-way analysis of variance test (ANOVA) was applied for inter-group comparisons at the significance level (P≤0.05). The results showed that 3 saffron consumption for 3 months and intermittent aerobic exercise increased lung volumes and capacities (P