چکیده:
مقدمه: امروزه جایگزین کردن آفت کشها و ترکیبات ضدقارچی با مواد طبیعی برای کاهش پوسیدگی در محصولات کشاورزی یک چالشبرای صنعت پس از برداشت میباشد. مواد و روشها: به منظور بررسی تاثیر آلژینات سدیم و عصاره پوست انار بر کاهش پوسیدگی و خصوصیات کیفی پس از برداشت میوهلیموشیرین، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل کنترل، آلژینات سدیم یک درصد، عصاره پوست انار) 100 درصد و بهصورت رقیق شده با آب به نسبتهای) 1 به 2 و 2 به 1 (همراه با پوشش آلژینات بود. میوهها پس از تیماربه مدت 35 روز در انبار معمولی نگهداری و هر هفت روز یکبار نمونهبرداری از صفات مورد نظر صورت گرفت. صفاتی شامل درصد کاهشوزن، سفتی بافت، اسیدیته، pH، درصد مواد جامد محلول، ویتامین C، شمارش کپکها، شدت رنگ پوست میوه و خواص حسی میوهاندازهگیری گردید. یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره پوست انار و آلژینات سدیم تاثیر معنیداری بر خصوصیات کیفی میوه لیموشیرین در مقایسه با میوه هایتیمار نشده دارد. میوههای تیمار شده با پوشش آلژینات سدیم و عصاره پوست انار کمترین میزان کپک زدگی را در طی دوره نگهداری نشاندادند. میوههای تیمار شده با عصاره پوست انار و آلژینات سدیم کمترین میزان کاهش وزن) 15% (را در مقایسه با میوههای تیمار نشده) 47%(را داشتند. بیشترین میزان ویتامین C آب میوه در پایان دوره نگهداری در میوههای تیمار شده با عصاره پوست انار و آلژینات سدیم مشاهدهگردید. همچنین نتایج حاصل از رنگ سنجی نشان داد که با افزایش غلظت عصاره پوست انار شاخص a* کاهش ولی شاخصهای b* و l*افزایش یافتند. نتایج آزمونهای حسی نشان داد که با افزایش غلظت عصاره پوست انار تا 100 درصد به همراه پوشش آلژینات سدیم مقبولیتمصرف کنندهگان به طور معنیداری افزایش یافته است. نتیجهگیری: نتایج نهایی نشان داد که استفاده از عصاره پوست انار به همراه پوشش آلژینات سدیم برای نگهداری بهتر و عمر انبارداریمیوه لیموشیرین مناسب میباشد.
Introduction: Replacement of synthetic pesticides and antifungal compounds with naturalones for reducing the decay of agricultural products is a challenge in the industry.Materials and Methods: In order to investigate the effects of sodium alginate (Alg-Na) andpomegranate peel extract (PPE) on reduction of decay and improving the postharvest qualityof sweet lemon fruit, an experiment based on Completely Randomized Design (CRD) with sixtreatments and three replications was conducted. Treatments included Control (C), SodiumAlginate (Alg-Na 1%), PPE, PPE/Water ratio of 1:1, PPE/Water ratio of 1:2, PPE/Water ratioof 2:1 combined with Alg-Na 1%. Treated fruits were kept for 35 days at 20 oC and the fruitcharacteristics were evaluated at seven day intervals. Traits such as weight loss%, fruitfirmness (N), total acidity (TA %), pH, TSS%, vitamin C, fruit skin color (a*, b* and L*) andorganoleptic properties were measured.Results: The results showed that postharvest application of PPE and Alg-Na 1% hadsignificant effect on maintenance of sweet lemon in storage as compared to untreated fruits.The lowest fruit decay and microbial concentration was obtained in fruit treated with PPE andAlg-Na 1% as compared to other treatments. The lowest weight loss% was obtained in fruittreated with PPE and Alg-Na 1% and the highest was observed in untreated fruits. Fruittreated with PPE and Alg-Na 1% showed the highest fruit firmness at the end of storageperiod as compared to the control. The highest vitamin C at the end of storage was observedin fruit treated with PPE and Alg-Na 1%. The sensory test showed that consumer'sacceptability was increased by increasing the PPE concentration plus at Alg-Na 1%.Conclusion: Our study suggests that the use of PPE combined alginate coating has thepotential to maintain sweet lemon quality and extend its postharvest life to 35 days.