خلاصة:
رواج واحد پول اروپایی«یورو»یازده کشور عضو اتحادیهء پولی اروپا(منطقه یورو)از اول ژانویه 1999 مطابق با 11 دی 77 با استقبال چشمگیر مجامع سیاسی-اقتصادی روبهرو شد.به گونهای که رسانههای غربی خبر از احتمال تبدیل بخشی از ذخایر ارزی کشورها از دلار آمریکا به یورو را در سطح گستردهای طرح کردند. در همین حال در ایران برخی منابع رسمی نیز به صادرکنندگان کالاها و خدمات استفاده از یورو در قراردادها و نگهداری بخشی از ذخایر خود به صورت یورو را توصیه کردند. این که یورو به عنوان یک پول قوی در برابر دلار آمریکا در بازارهای ارزی جهان بتواند قد علم کند، بستگی به روند اوضاع اقتصادی اروپا و آمریکا دارد که در حال حاضر شرایط رشد اقتصادی در آمریکا بهتر از اروپاست.با این وجود قدرت و ارزش هر پولی را توان اقتصادی انتشاردهندهء آن تشکیل میدهد و از این جهت نمیتوان گفت منطقه«یورو»اقتصاد قوی ندارد.اما اینکه دریافت یورو در شرایط کنونی به نفع صادرکنندگان کالاها و خدمات است یا خیر،جای بحث و بررسی دقیقتری دارد. این گزارش که به قلم کارشناس اقتصادی خدیجه کریمی تهیه شده است،به بررسی موقعیت یورو در آینده نزدیک میپردازد.باهم این گزارش را میخوانیم.
ملخص الجهاز:
"البته اگر 4 کشور دیگر عضو اتحادیۀ اروپا به یورو پیوسته بودند،از نظر ارزش تولید ناخالص داخلی(با رقم سالانه 8/4 تریلیون دلار) از آمریکا پیشی گرفته بودند،اما از نظر حجم سرمایهگذاری در بازار سهام همچنان عقب بودند.
با وجود آنکه معاون بانک مرکزی اروپا اعلام کرده است که این بانک از کاهش ارزش یورو نگران نیست و نرخ خاصی را به عنوان هدف تعقیب نمیکند، اما به نظر میرسد که این گفتارها بیشتر جنبۀ تبلیغاتی دارد و در واقع بانک مرکزی اروپا میبایست نگران این امر باشد.
دکتر نوروز کهزادی گفت:اگرچه در حال حاضر 63 درصد ذخایر ارزی دنیا به دلار است،اما با توجه به اینکه مجموعۀ اقتصادی 11 کشور عضو اتحادیۀ پولی اروپا معادل مجموعه اقتصاد آمریکاست،پیشبینی میشود یورو از قدرتی همتراز دلار برخوردار شود و تقاضا برای دلار کاهش یابد.
از آنجا که بخش قابل توجهی از مبادلات تجاری ایران(حدود 30 درصد)با جامعۀ اروپاصورت میگیرد، تثبیت نرخ ارزهای اروپایی 11 کشور عضو اتحادیۀ پولی در برابر یورو یک امتیاز برای صادرکنندگان و واردکنندگان ایرانی تلقی میشود."