چکیده:
مقدمه: آراشیدونیک اسیداز اسیدهای چرب ضروری چند غیر اشباع میباشد که نقش مهمی در سلامت انسان ایفا میکند. گونه هایی از قارچ جنس Mortierellaقادر به تولید گسترهی وسیعی از اسیدهای چرب چند غیراشباع به ویژه آراشیدونیک اسید بوده و تحقیقات نشان دادهاند عوامل متعددی بر تولید آنها موثر میباشند. امروزه تولید میکروبی آراشیدونیک اسید توسط قارچM. alpina با بکارگیری تخمیر حالت جامد مورد توجه قرار گرفته است.
مواد و روشها: تولیدآراشیدونیک اسیدتوسط کشت جدایهMortierella alpina CBS 528.72برتفاله خرما در تخمیر حالت جامد با استفاده از طرح پلاکت برمن انجام گرفت. به منظور تامین منبع نیتروژن، کنجاله سویا اضافه شد. تاثیر یازده متغیر شامل اندازه ذرات، میزان رطوبت، pH اولیه، نسبت کربن به نیتروژن سوبسترا، مکملهای روغن بزرک و سویا، سن تلقیح، دما و مدت زمان گرمخانهگذاری، مدت زمان پیش تیمار حرارتی و مکمل نیتروژن بر میزان تولید آراشیدونیکاسیددر دو سطح بررسی گردید.
یافته ها: در محدوده مورد بررسی متغیرها در این تحقیق، رطوبت اولیه % 75-70 سوبسترا، افزودن w.w-1)% 10) روغن بزرک، اندازه 1/7-1/2 میلیمتر ذرات سوبسترا، افزودن w.w-1)% 4)مکمل نیتروژن و سن تلقیح 96 ساعت در افزایش تولید آراشیدونیک اسید تاثیر معنی دار داشتند. بیشترین مقدار آراشیدونیک اسید تولید شده در این تحقیق، 4/66 میلیگرم در گرم سوبسترای تخمیر شده خشک بود.
نتیجه گیری: با اصلاح تفاله خرما توسط عوامل ذکر شده، میتوان به تولید روغن تک یاخته حاوی بیشترین مقدار آراشیدونیک اسید توسط قارچM. alpina دست یافت.
Introduction: Arachidonic acid (ARA) is an essential polyunsaturated fatty acid (PUFA) that plays important roles in human’s health. The species of Mortierella genus are able to produce a wide range of PUFAs and investigations have shown that production of PUFAs especially ARA is influenced by several factors. Recently, Microbial production of ARA by M. alpina, using solid state fermentation (SSF) has been of great attention.
Materials and Methods: ARA production was performed on date waste by Mortierell alpina CBS 528.72 in solid state fermentation (SSF) by Plackett Burman Design (PBD). In order to provide an appropriate source of nitrogen, soybean meal was added. The effect of eleven variables including substrate particle size, initial moisture content and pH of substrate, carbon to nitrogen ratio of substrate, supplementation of soybean and linseed oil (LSO), inoculation age, incubation temperature and time, heating pre-treatment time and supplementation of the nitrogen on the fourth day, were investigated.
Results: In the range of studied variables in this research, substrate initial moisture content of 70-75%, addition of 10 % (w.w-1) LSO, substrate particle size of 1.2-1.7 mm and addition of 4 % (w.w-1) nitrogen supplementations and inoculum age of 96 h, had significant effect on the increasing production of ARA. Maximum amount of arachidonic acid produced in this study was 4.66 mg.g-1 dry fermented substrate.
Conclusion: By modifing the substrate and considering the above mentioned factors, a single cell oil with maximum amount of ARA by M. alpina can be abtained.