خلاصة:
انروفلوکساسین از آنتیبیوتیکهای پرمصرف دامپزشکی است که در سالهای اخیر استفاده آن در کنترل بیماریهای عفونی ماهیان پرورشی رشد چشمگیری داشته است. هدف از انجام مطالعه حاضر اندازهگیری میزان باقیمانده انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا بود. برای این منظور در فصول بهار و تابستان 1390 به مزارع پرورشی مناطق اردل و کوهرنگ مراجعه و از هر منطقه سه مزرعه انتخاب گردید و 15 نمونه در سه گروه وزنی کمتر از 50 گرم، 50 تا 150 گرم و بیشتر از 150 گرم (5 نمونه از هر گروه وزنی) صورت گرفت. طبق نتایج مطالعه، بیشترین و کمترین درصد باقیمانده انروفلوکساسین به ترتیب در گروههای وزنی زیر 50 گرم و بالای 150 گرم و به میزان 33/58 و 33/23 درصد ردیابی شد. در مقایسه بین مناطق مختلف نیز کوهرنگ با میزان50/11 ± 84/13 و 06/18 ± 95/19 و اردل با میزان 62/11 ± 83/12 و 09/11 ± 22/11 میکروگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک در عضله و کبد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان باقیمانده بودند. همچنین میزان باقیمانده در عضله و کبد در فصل بهار 00/13 ± 27/14 و 69/21 ± 06/22 و در فصل تابستان 29/10 ± 40/12 و 31/7 ± 86/8 میکروگرم در کیلوگرم بوده است. در ضمن در تمامی گروههای وزنی میزان باقیمانده انروفلوکساسین در نمونههای کبد بالاتر از عضلات تشخیص داده شد. اما در کل میزان باقیمانده انروفلوکساسین در نمونههای آزمایش شده پایینتر از حد مجاز اتحادیه اروپا بود
Enrofloxacin is one of the broad-spectrum antibiotics in veterinary medicine which in recent years its application has grown considerably for the control of infectious diseases in farmed fish. The aim of this study was to quantify enrofloxacin residue in muscle and liver of rainbow trout cultured in Chaharmahalva- Bakhtiary province using ELISA method. For this، the samples were obtained from the farms located in Ardal and Koohrang areas during the spring and summer of 2011. Three farms were chosen from each area and 15 samples were taken from three weight categories including < 50، 50-150 and > 150 g 5 samples from each category). Results revealed that maximum (58.33) and minimum (23.33) percentage of enrofloxacin residue was determined in <50 g and >150 g categories، respectively. In Koohrang region، the quantity of enrofloxacin residues in muscle and liver samples was 13.84 ± 11.50 and 19.95 ± 18.06، respectively. Meanwhile in Ardal، the quantity of the residue was estimated at 12.83 ± 11.62 and 11.22 ± 11.09، respectively. Considering the sampling time، among spring samples the quantity of the residues in muscle and liver was estimated at 14.27 ± 13 and 22.06 ± 21.69، respectively. The quantity of enrofloxacin among the summer samples was 12.40 ± 10.29 and 8.86 ± 7.31، respectively. Moreover، mean value of enrofloxacin residue in the muscle and liver of Koohrang was higher than Ardal region. It was concluded that enrofloxacin residue was lower than the maximum acceptance limit determined by the European Union.
ملخص الجهاز:
"با توجه به مطالعات محدود در زمینه بررسی باقیمانده این آنتیبیوتیکها در مواد غذایی هدف از انجام مطالعه حاضر ردیابی و اندازهگیری میزان باقیماندگی انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهیان قزل آلای رنگین کمان پرورشی استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا بوده است.
بحث و نتیجهگیری از آنجائیکه استان چهار محال و بختیاری از مناطق پر تولید ماهی قزل آلای رنگین کمان کشور بوده و در سالهای اخیر مصرف آنتیبیوتیکها رشد چشمگیری داشته است، لذا مطالعه حاضر با هدف ردیابی و اندازهگیری باقیماندههای انروفلوکساسین در کبد این ماهیان در سه گروه وزنی زیر 50 گرم، 50 تا 150 گرم و بالای 150 گرم در دو منطقه اردل و کوهرنگ و در دو فصل بهار و تابستان 1390 انجام گرفت.
با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر میزان باقیماندگی انروفلوکساسین به عنوان یکی از آنتیبیوتیکهای پرمصرف در آبزی پروری در کبد و عضله ماهی قزل آلای رنگین کمان در گروههای مختلف وزنی و در فصول و مناطق مختلف استان چهارمحال و بختیاری پائینتر از حد مجاز پیشنهادی اتحادیه اروپا بوده و این ماهیان برای مصرف بایستی حداقل 500 الی 816 درجه روز دوره پرهیز از مصرف را بگذرانند تا سلامتی مصرفکنندگان بعدی در معرض خطر نیفتد بطوریکه اگر دمای متوسط آبهای این مزارع 10 درجه سلسیوس باشد دوره اجتناب از مصرف دارو بین 50 الی 81 روز است."