خلاصة:
مقدمه: میزان عناصر فلزی موجود در چای میتواند تاثیر مهمی بر سلامت افراد داشته باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی میزان فلزاتی شامل کادمیوم (Cd)، سرب Pb))، روی (Zn)، آهن Fe))، آلومینیومAl) ) و مس (Cu) در نمونههای چای وارداتی و چند چای ایرانی صورت پذیرفت.
مواد و روشها: ابتدا با استفاده از سه روش، هضم اسیدی Digestion))، دم کردن با حرارت تا دمای جوش(Brew) و روش دمکردگی Infusion)) آمادهسازی نمونههای چای انجام گرفت و با استفاده از تکنیکهای طیف بینی نشر اتمی با پلاسمای جفت شده القایی ICP-OES) ) و طیفسنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS) میزان فلزات نمونه ها بررسی و نتایج به دست آمده مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که در میان عناصر مختلف، عنصر Al با غلظت μg/g 659 و عنصر Cd با غلظت μg/g 97/0 به ترتیب بیشترین و کمترین غلظت را در میان عناصر مختلف در نمونههای مورد بررسی داشتهاند. در بین روشهای استخراج، روش Digestion میزان غلظت عناصر به صورت معنیداری بالاتر از دو روش دیگر بود. آنالیز آماری نتایج میانگین غلظت عناصر توسط دستگاهای ICP-OES وICP-MS نشان داد که تفاوت معنی داری در میزان غلظت عناصرCd ،Cu،Fe،Zn وAl بین نمونههای چایهای وارداتی و بومی در هر یک از روشهای استخراجیBrew, Infusion و Digestionوجود ندارد. نتایج تحلیل آماری نشان داد که در بین عناصر مختلف، میزان غلظت Pb به دست آمده با روش ICP-MS به صورت معنیداری بالاتر از میزان به دست آمده با ICP-OES برای چایهای بومی یا وارداتی است.
نتیجه گیری: با وجود بالاتر بودن غلظت فلزات اندازه گیری شده در کار حاضر نسبت به مرجع استاندارد فلزات در گیاه چای، محاسبه میزان دریافت روزانه نشان داد که میزان دریافت عناصر برای هر فرد بالغ همچنان در گستره مقدار مجاز سازمان بهداشت جهانی میباشد.
Introduction: The amount of heavey metal elements in tea mighg have significant impact on human health. In the present study, the amount of heavy metal elements such as cadmium (Cd), lead (Pb), zinc (Zn), iron (Fe), aluminum (Al) and copper (Cu) in some imported tea samples and local tea samples cultivated in Iran have been evaluated. Materials and Methods: The Tea samples were prepared by three different methods including Digestion, Brew and Infusion and the concentration of heavy metals in the prepared samples were measured by ICP-OES and ICP-MS. Results: Aluminum with a concentration of 853.9 µg/g and the cadmium element with the concentration of 0.99 µg/g were found to be the highest and lowest in the samples examind, respectively. Among the extraction methods, the concentration of extracted elements in digestion method was significantly higher than other methods. The statistical analysis of the obtained results by ICP-OES and ICP-MS revealed that there is no significant difference between the detected concentrations of Al, Zn, Fe, Cu and Cd eighter in the local or imported tea samples in each of the extraction methods. The obtained result showed that the amount of detected Pb in the ICP-MS technique for both internal and imported tea samples is significantly higher than those of ICP-OES technique. Conclusion: Concentrations of all metal elements in the studied tea samples were significantly higher than of standard reference (NIESNO.7). However, the estimated daily intake of all elements for each adult person is still within the allowable level of the World Health Organization.
ملخص الجهاز:
مواد و روشها: ابتدا با استفاده از سه روش، هضم اسیدی Digestion))، دم کردن با حرارت تا دمای جوش(Brew) و روش دمکردگی Infusion)) آمادهسازی نمونههای چای انجام گرفت و با استفاده از تکنیکهای طیف بینی نشر اتمی با پلاسمای جفت شده القایی ICP-OES) ) و طیفسنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS) میزان فلزات نمونه ها بررسی و نتایج به دست آمده مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
شکل6- مقایسه میانگین کادمیوم اندازه گیری شده به سه روش استخراج Brew,Infusion و Digestion توسط دو دستگاه ICP-OES و ICP-MS در بین روشهای استخراجی Brew، Infusion و Digestion، روش Digestion به علت استفاده از اسید برای شکست کامل ماتریکس چای و حل کردن و استخراج فلزات آن در محیط شاهد بیشترین میزان غلظت فلزات و عناصر فلزی را نشان داده است.
جدول 10- میانگین عناصر اندازهگیری شده در 10 نمونه چای توسط دستگاه ICP-MS در 2 روش استخراج وEDI محاسبهشده آنها Elements Al Cu Fe Zn Pb Cd Mean in Brew (μg /g) 54/23 64/4 92/1 88/6 52/0 33/0 Mean in Infusion (μg /g) 29/13 97/4 38/1 24/4 0 28/0 EDI in Brew (μg/kg) 34/1 26/0 10/0 39/0 02/0 01/0 EDI in Infusion (μg/kg) 75/0 28/0 07/0 24/0 0 01/0 جدول 11- استاندارد حد مجاز دریافت روزانه محاسبه شده برای افراد بالغ برای عناصر فلری مورد مطالعه EPAᵅ* FDAᵇ* WHO/FAOᵈ* USDAᵉ* Cadmium )μg/kg) 70 55 70 - Lead )μg/kg) 250 75 250 - Iron )μg/kg) - - 56000 - Aluminum )μg/kg) - - 4286 8400-7000 Copper )μg/kg) - 35000 - Zinc )μg/kg) - 45000 - ᵅ Environmental Protection Agency ᵇ Food and Drug Administration ᵈ Food and Agriculture Organization/ World Health Organization ᵉ United States Department of Agriculture * Limit for total daily consum نتیجهگیری با توجه به نتایج حاصل از اندازهگیری شش فلز Pb، Cd ، Cu، Fe، Zn و Al به دو روش ICP-MS و ICP-OES و در یک راستا بودن نتایج توسط هر دو دستگاه به نظر میرسد هرچند روش ICP-OES روش سادهتر و ارزانتری در مقایسه با روش ICP-MS است ولی به دلیل عدم تفاوت معنیدار بین نتایج به دست آمده برای 5 عنصرCd ، Cu، Fe، Zn و Al میتواند برای تعیین مقدار این عناصر بهطور گسترده در آزمایشگاههای تحقیقاتی و کارخانهها مورد استفاده قرار گیرد.