خلاصة:
مقدمه: در میان مواد غذایی تخممرغ به علت داشتن میزان پروتئین بالا، اسیدهای آمینه ضروری و ویتامینهای محلول در چربی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در تخممرغ مقداری آب و گاز دیاکسید کربن وجود دارد که موجب حفظ کیفیت و تازگی تخممرغ میشوند. این دو طی دوره نگهداری تخممرغ، از منافذ موجود در پوسته خارج شده، به این ترتیب کیفیت تخممرغ افت میکند. یکی از روشهای کاهش میزان خروج این دو جز، مسدود کردن منافذ موجود در پوسته با پوششهای بیوپلیمری مقاوم به رطوبت است.
مواد و روشها: در این پژوهش، تاثیر پوششدهی با بیوپلیمر کربوکسی متیل سلولز به همراه کتیرا حاوی عصاره میخک، بر روی ویژگیهای داخلی (درصد کاهش وزن، pH و شاخصهای هاو و زرده) و مقاومت پوسته تخم مرغ در دمای 25 درجه سلسیوس در طی 30 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بررسی نتایج از نظر ویژگیهای داخلی نشان دهنده وجود اختلاف معنیداری (05/0P<) بین تیمارهای تحت بررسی با نمونه شاهد بود و بهترین غلظت جهت تولید مناسبترین فرمولاسیون بر اساس کمینه سازی درصد کاهش وزن، شاخص هاو و شاخص زرده، pH آلبومین غلظت 5/1 درصد کربوکسی متیل سلولز، 5/1 درصد کتیرا و 10 درصد عصاره میخک تعیین گردید.
نتیجهگیری: نتایج بیانگر این بود که پوششدهی تاثیر شایانی بر حفظ کیفیت داخلی و افزایش مقاومت پوسته تخم مرغ داشت و ماندگاری را در دمای اتاق بین سه تا چهار هفته افزایش داد.
Introduction: Among foods, egg is noticeable due to its high content of proteins, essential amino acids and fat soluble vitamins. The presence of low amount of water and carbon dioxide inside the shell have direct effect in the freshness and quality of the egg. These two elements may fade away during storage and therefore the quality may be diminished as the result. A novel method for preventing this phenomenon is the coating of relevant channels by biopolymeric materials. In this study, the effect of coating with CMC biopolymer reinforced with tragacanth containing clove ethanolic extract during storage were evaluated. Materials and Methods: The qualitative factors studied were percentage, weight loss, Haugh unit, yolk index, albumin pH, shell resistancy in 30 days of room temperature. Results: The results that were counted out in triplicate orders indicated that 1.5% CMC, 1.5% tragacanth, 10% clove extract concentrations exhibited the best results. conclusion: It might be concluded that coating as mentioned earlier had a positive effect and meaningful difference with the uncoated samples improved and extended the storage shelf life of eggs at room temperature.