خلاصة:
مقدمه: امروزه سرخ کردن عمیق یک روش عمومی پخت است که در آن از چربی به عنوان محیط انتقال گرما استفاده میشود و در طی آن غذاهایی با خصوصیات منحصر به فرد از نظر طعم و ظاهر تولید میشود. در روغنهای حرارت دیده عمیق ترکیباتی ایجاد میشود که سلامتی افراد را به خطر میاندازد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی و اکتاپامین بر عوامل آنتی اکسیدانی و تغییرات غلظت آدیپونکتین در رتهای تغذیه شده با روغن حرارت دیده عمیق میباشد.
مواد و روشها: بدین منظور 40 رت ویستار انتخاب و به طور تصادفی در گروههای کنترل- مسمومیت (8=n)، تمرین- مسمومیت (8=n)، مکمل- مسمومیت (8=n)، مکمل- تمرین- مسمومیت (8=n) و کنترل- سالم (8=n) قرار گرفتند و به مدت چهارهفته با مواد غذایی تهیه شده با روغن حرارت دیده تغذیه شدند. تمرینات هوازی به مدت چهار هفته و با شدت متوسط 65-50 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی بهصورت سه جلسه در هفته و به مدت 20 دقیقه انجام شد. اکتاپامین به عنوان مکمل به مدت 4 هفته و 5 روز در هفته با استفاده از دز μmol/kg 81به صورت تزریق درون صفاقی (IP محلول با نرمال سالین 9 درصد) استفاده شد. فعالیت آنزیم سوپر اکسید دسموتاز، ظرفیت انتی اکسیدان تام پلاسما و غلظت هورمون آدیپونکتین سنجش شد.
یافتهها: فعالیت آنزیم سوپر اکسید دسموتاز و ظرفیت آنتیاکسیدان پلاسما و نیز غلظت ادیپونکتین در گروه تمرین- مسمومیت و گروه تمرین- مکمل- مسمومیت در مقایسه با گروه کنترل- مسمومیت به طور معنیداری افزایش یافت (001/≥p). با وجود این بین گروه تمرین- مسمومیت و تمرین- مکمل- مسمومیت و گروه مکمل- مسمومیت تفاوت معنیداری در هیچکدام از متغیرهای مذکور مشاهده نشد (05/0=p).
نتیجهگیری: به نظر میرسد تمرین و یا مصرف مکمل اکتاپامین به تنهایی مزایایی سلامتی اثرات ترکیبی هر دو را داشته باشد و از لحاظ هزینه؛ به نظر میرسد اعمال هرکدام به تنهایی به صرفه تر از ترکیب هر دو باشد.
Introduction: Today, deep frying is a common cooking method in which fat is used as a heattransfer medium, during which foods with unique properties in terms of taste, texture andappearance are produced. Deep heated oils produce toxins that endanger people's health. Thepurpose of the present study was to investigate the effect of aerobic training and Octopamineon some antioxidants indices and Adiponectin in rats fed with deeply heated oils.Materials and Methods: 40 Wistar rats were selected and randomly divided into controlpoisoning(CP; n=8), Training-Poisoning (TP; n=8), Supplement-Poisoning (SP; n= 8),Supplement-Training-Toxicity (STT; n=8) and healthy-control group (HC; n=8) wereincluded, and they were fed for four weeks. The training program lasted for four weeks withan average intensity of 50-65% vo2max daily for 20 minutes. Octopamine was used as asupplement for 4 weeks and 5 days a week using itraperitoneal injection of 81 μmol / kg.Super oxide dismutase (SOD) activity, Total Antioxidant Capacity (TAC), and Adiponectin(ADIPOQ) concentration were measured in the plasma.Results: The results showed that the SOD activity, TAC, and ADIPOQ concentration wereincreased in the TP, STT, and SP than CP (p≥0.001). However, there is no significantdifference between TP, STT, and SP in the mentioned variables (p=0.05).Conclusion: It might be concluded that exercise training or taking octopamine alone to havethe health benefits of both, and in terms of cost, each seems to be more cost-effective thancombining both.