خلاصة:
پنیر کوزهای از پنیرهای محلی سنتی مناطق آذربایجان و کردستان ایران است و دارای مصارف فراوانی در بین مردمان این مناطق میباشد. لیستریا مونوسیتوژنز از اجرام بیماریزا با منشا غذایی بوده و بهدلیل رشد در دمای یخچالی حائز اهمیت فراوانی در سلامت عمومی میباشد. در تحقیق حاضر، میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزهای مصرفی شهرستان ارومیه و نیز حساسیت ضدمیکربی جدایهها بررسی شدند. تعداد 100 نمونه پنیر کوزهای در بهار سال 92 بهصورت تصادفی از فروشگاههای شیر شهرستان ارومیه جمعآوری شدند. ابتدا نمونهها در آبگوشت غنیسازی انتخابی ال-پالکام با مکمل کشت داده شدند. سپس نمونههای غنیسازی شده به محیط جامد انتخابی پالکام با مکمل منتقل شدند. برای تایید و شناسایی گونه لیستریا، آزمایشهای بیوشیمیایی اختصاصی انجام گرفت. در مرحله بعد، حساسیت ضدمیکروبی جدایههای لیستریا مونوسیتوژنز به روش انتشار دیسک و با استفاده از آنتیبیوتیکهای پنیسیلین، کلرامفنیکل، سفتریاکسون، اریترومایسین، تتراسایکلین و جنتامایسین تعیین گردیدند. از میان 100 نمونه پنیر کوزهای مورد آزمایش، از 3 نمونه لیستریا مونوسیتوژنز جداسازی شد. نتایج آنتیبیوگرام نشان داد که تمامی جدایههای لیستریا مونوسیتوژنز نسبت به آنتیبیوتیکهای مورد آزمایش حساس میباشند. با این وجود، آنتیبیوتیکهای تتراسیکلین، پنیسیلین و اریترومایسین قطر هاله مهاری بیشتری نسبت به سایرین نشان دادند. گرچه میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزهای مصرفی شهرستان ارومیه پایین میباشد، ولی با توجه به اهمیت باکتری از نظر بیماریزایی برای انسان و رشد در شرایط یخچالی، تولید و عرضه بهداشتی این نوع پنیرها پیشنهاد میگردد.
Koozeh cheese is of the local traditional cheeses of Azerbaijan and Kurdistan areas of Iran، and this cheese has high consumption among the people of these regions. Listeria monocytogenes is a food borne pathogen، and because of its growth at refrigeration temperatures has great concern in public health. In the present research، prevalence rate of L. monocytogenes in Koozeh cheeses of Urmia retails was surveyed. Moreover، antimicrobial susceptibility of the isolates was studied. One hundred samples of Koozeh cheese were collected randomly from Urmia retails in the spring of 2013. Samples were cultured in L-PALCAM Listeria selective enrichment broth with supplement. The enriched samples were transferred to PALCAM Listeria selective agar with antibiotics. For the identification of Listeria species، specific biochemical tests were performed. Antibiotic susceptibility of L. monocytogenes isolates was determined by disk diffusion method using penicillin G، chloramphenicol، ceftriaxone، erythromycin، tetracycline، and gentamicin. Among the 100 tested samples، L. monocytogenes was isolated from 3 of the samples. Antibiogram results showed that all L. monocytogenes isolates were susceptible to the tested antibiotics. However، tetracycline، penicillin and erythromycin were shown larger diameter of inhibition zone than the others. Although the prevalence rate of L. monocytogenes in Koozeh cheeses was low، its capability to growth in refrigerator conditions along with the pathogenicity of the bacterium to humans، hygienic production and distribution of these cheeses are recommended.
ملخص الجهاز:
"میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزهای مصرفی شهرستان ارومیه بهرام عباسینژاد1، مسلم نیریز نقدهی2*، نقی طاهر طلاتپه3 1- فارغ التحصیل دکترای حرفهای دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران.
واژههای کلیدی: لیستریا مونوسیتوژنز، الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی، پنیر کوزهای، شهرستان ارومیه مقدمه پنیر کوزهای (Koozeh cheese) از پنیرهای محلی مناطق آذربایجان و کردستان ایران است و دارای مصارف فراوانی در بین مردمان این مناطق میباشد.
با توجه به مصرف بالای پنیر کوزهای در منطقه و تولید آن به روش سنتی و غیربهداشتی و نیز نامشخص بودن وضعیت آلودگی این نوع پنیرها به لیستریا مونوسیتوژنز، لذا تحقیقی با هدف بررسی میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزهای شهرستان ارومیه انجام گردید.
در مرحله بعد با توجه به اینکه تاکنون استاندارد تفسیری قطر هاله مهاری برای لیستریا مونوسیتوژنز تعیین نگردیده است لذا میانگین قطر هاله مهاری آنتیبیوتیکهای مورد آزمایش با استاندارد تفسیری قطر هاله مهاری استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 25923 مقایسه و نتیجه بهصورت حساس (Sensitive)، بینابینی (Intermediate) و مقاوم (Resistant) گزارش شد (CLSI, 2011).
گرچه میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزهای مصرفی شهرستان ارومیه پایین میباشد، ولی با توجه به اهمیت باکتری از نظر بیماریزایی برای انسان و رشد آن در شرایط یخچالی، تولید و عرضه بهداشتی این نوع پنیرها پیشنهاد میگردد.
گرچه میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزهای مصرفی شهرستان ارومیه پایین میباشد، ولی با توجه به اهمیت باکتری از نظر بیماریزایی برای انسان و رشد آن در شرایط یخچالی، تولید و عرضه بهداشتی این نوع پنیرها پیشنهاد میگردد."