خلاصة:
ادویهجات و چاشنیها منشأ گیاهی دارند و برای بهبود عطر، طعم و رنگ مواد غذایی بهکار میروند. آلودگی میکروبی گیاهان ادویهای نظیر بسیاری از محصولات کشاورزی یکی از مهمترین چالشها در زمینه سلامت مواد غذایی است. باکتریهای رودهای بیشترین اهمیت را در ایمنی غذایی دارند و ردیابی آنها در مواد غذایی از رایجترین آزمونها برای ارزیابی وضعیت بهداشتی است. این مطالعه با هدف بررسی بار میکروبی و تنوع گونهای باکتریهای رودهای در ادویه و سبزیجات معطر عرضه شده در شهر تبریز انجام پذیرفت. تعداد 125 نمونه شامل 25 نوع ادویه و گیاه معطر از پنج منطقه مختلف تبریز جمعآوری گردید. طبق نتایج مطالعه، تمامی نمونهها حاوی باکتریهای مزوفیل هوازی و کلیفرمها بودند. میانگین شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی و کلیفرم بهترتیب در 28 و 40 درصد نمونهها بالاتر از استاندارد بینالمللی برآورد شد. تعداد 110 جدایه متشکل از 13 گونه متنوع از باکتریهای رودهای از نمونههای آزمایش شده، جداسازی شد که بالاترین میزان فراوانی بهترتیب مربوط به اشریشیا کولای با 81/21% و کمترین فراوانی مربوط به سالمونلا انتریکا با 9/0% بود. وجود آلودگی میکروبی بیش از حد مجاز و بهویژه حضور انواع باکتریهای رودهای با پتانسیل بیماریزایی در نمونهها نشانگر یک مخاطره بهداشتی میباشد. در نتیجه لازم است ادویهها و گیاهان معطر با استفاده از فرایندهای مناسب نظیر تیمار حرارتی، ازن یا پرتودهی برای رفع آلودگی میکروبی ادویهها آلودگیزدایی شوند.
Spices and seasonings are of herbal origin and are used to improve the aroma, flavor, and color of foods. Similar to the other agriculture products, microbial contamination of spice plants are a great challenge to the wholesomeness of foodstuff. Enterobacteriaceae are of great concern in food hygiene so that the determination of enteric bacteria is the most regular assay for the evaluation of food safety. This study aimed to investigate the microbiological load and the diversity of enteric bacteria in spices and herbs marketed in Tabriz. A total of 125 samples consisting 25 types of spices and herbs from 5 distinct regions of Tabriz was collected. According to the results, all samples contained aerobic mesophilic bacteria and coliforms. In 28% and 40% of the samples, the mean population of aerobic mesophilic bacteria and coliforms were beyond the ICMSF limit, respectively. Moreover, 110 isolates of enteric bacteria consisting 13 various species were identified. Highest and lowest occurrence rate of enteric bacteria was determined as Escherichia coli (21.81%) and Salmonella enterica (0.9%), respectively. Excessive microbial contamination of the samples and particularly, the presence of various enteric bacteria -with the potential of pathogenicity- is considered as an indication of health hazard. Therefore, it is necessary to apply appropriate decontamination procedures such as thermal processes, ozone treatment or irradiation in order to eradicate the microbial contamination of spices.
Conflict of interest: None declared.