خلاصة:
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات فیلم مرکب پلی لاکتیک اسید-صمغ کتیرای ایرانی به همراه اسانس گیاه قیچ کاشانی بر روی ویژگیهای میکروبی گوشت ران شتر مرغ نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس انجام گرفت. بدین منظور ابتدا 5 تیمار فیلم شامل: پلی لاکتیک اسید (PLA)، PLA+ صمغ کتیرای ایرانی و PLA+ صمغ کتیرای ایرانی به همراه غلظتهای 5/0، 1و 5/1درصد اسانس تولید ویژگیهای میکروبی فیلم تعیین و سپس تاثیر فیلمهای مذکور به همراه تیمار شاهد (بدون فیلم) بر فاکتور میکروبی (باکتری کل، باکتری سرمادوست، انتروباکتریاسه و اسید لاکتیک) در نمونههای فیله شترمرغ مورد آزمایش در روزهای ۰، 4، 8، 12 و 16 ارزیابی شد و دادههای حاصل به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج افزودن اسانس به فیلم سبب افزایش فعالیت ضد میکروبی فیلمها شد و با افزایش غلظت نتایج بهتری مشاهده شد (05/0P <) به طوریکه قطر هاله عدم رشد در فیم PLA+ صمغ+ اسانس 5/1درصد برای باکتریهای مختلف مابین 95/19- 25/24 میلیمتر بوده است. فعالیت ضد میکروبی علیه باکتریهای گرم مثبت بالاتر از باکتریهای گرم منفی بود. نتایج حاصل از بخش دوم مطالعه حاضر نشان دادند که نمونههای بسته بندی شده با فیلمهای مرکب حاوی اسانس در طول مطالعه نسبت به نمونههای کنترل و بدون اسانس مقادیر پایینتری (05/0p <) از تغییرات میکروبی را نشان داد و فیلم حاوی 5/1درصد اسانس بهترین اثرات را در مقایسه با سایر گروهها داشت (05/0p <) و این تیمار تا پایان دوره نگهداری از محدود مجاز میکروبی (log CFU/g 7) برخوردار بود در حالیکه نمونه شاهد تنها تا 6 روز قابلیت نگهداری داشت. بنابراین استفاده از فیلم مرکب پلی لاکتیک اسید- صمغ کتیرای ایرانی محتوی اسانس قیچ کاشانی در بستهبندی شتر مرغ تاثیر بسیار مطلوبی در کنترل ویژگیهای میکروبی موثر در فساد گوشت دارد و ماندگاری آن را افزایش میدهد.
The present study was conducted with the aim of investigating the effects of PLA- Iranian tragacanth gum composite film with Zygophyllum eichwaldi essential oil on the microbial characteristics of ostrich thigh meat stored at 4°C. For this purpose, first, 5 film treatments including: PLA, PLA+ gum and PLA+ gum with concentrations of 0.5%, 1.5% and 1.5% essential oil to determine the microbial properties of the film and then the effect of the mentioned films along with the control treatment (without film) was evaluated on the microbial factor (total bacterial count, psychrophilic bacteria, Enterobacteriaceae and lactic acid) in the ostrich fillet samples tested on days 0, 4, 8, 12 and 16 and the resulting data were SPSS software was analyzed. According to the results, adding essential oil to the film increased the antimicrobial activity of the films, and with increasing concentration, better results were observed (P<0.05) and the antimicrobial activity against gram-positive bacteria was higher than gram-negative bacteria. The results of the second part of this study showed that the samples packed with composite films containing essential oil showed lower (P<0.05) microbial changes than the control samples without essential oil during the study, and the film containing 0.5 and 1% of essential oil had the best effects compared to other groups (P<0.05). Therefore, the use of PLA- Iranian tragacanth gum film containing Zygophyllum eichwaldi essential oil in the packaging of ostrich meat has a very favorable effect in controlling the microbial characteristics effective in meat spoilage and increases its shelf life.